Ó-Zsinagóga

Ó-Zsinagóga

Sopron, Új utca 22.
A középkori zsinagóga a 12. század végén, a 13. század elején épült, imaház, gyűlésterem és iskola is volt egyben. Az itt élő, kereskedelemmel és pénzügyekkel foglalkozó zsidók nem voltak igazán gazdag emberek, mégis a XIV. század elején felépítették ezt a Közép-Európában szinte egyedülálló gótikus zsinagógát. A zsidó közösségeknek általában több közösségi épülete volt. Az egyik a vándorkereskedőknek átmeneti szállást adó ispotály, a másik pedig a ma is megtekinthető rituális fürdő.

A főbejárat két oldalsó kávája és díszes timpanonja a zsinagóga építési idejéből származik, a soproni gótika egyik legkorábbi darabja, mely eredeti festését, vörös színét is megőrizte. A nagyterem egyik különlegességét a boltozata adja, ezt a ritka megoldást gazdag regensburgi kereskedők alkalmazták lakótornyaik házi kápolnájában. A zsinagóga két központja a tórafülke és a szószék. A tórafülkét gazdagon díszített kőkeret és timpanon díszíti, rajta a természet színeivel kifestett szőlőfürtök és levelek. A szószéknek csak az alapja eredeti, de elrendezése, lépcsőjének helye, magas korlátja és kelet felé forduló olvasópultja az eredeti mintát követi. A nőknek külön imatermük volt, külön kijárattal, és csak keskeny ablakréseken követhették a nagyteremben történő eseményeket. A telek hátulsó részén ma is látható a rituális fürdő, melynek jelentősége fontos a zsidó vallásban, hiszen ősidőktől fogva szigorúan megkülönböztette a tiszta és tisztátalan dolgokat. A mózesi törvények folyó vízben való alámerülést írnak elő, de ez itt kivihetetlen volt, így elég volt a kút, melyben élő víz volt. A kutat bemutató kicsi helyiségben megtekinthetik a benne talált régészeti leleteket is.

1526-ban a soproniak elűzték a zsidó lakosságot, így a zsinagóga is pusztulásnak indult, majd lakóházakká alakították át. Az 1967-es műemléki kutatások során kapta vissza régi fényét az épület.

Soproni Múzeum


Megtekinthető:

    január-március: zárva, csoportok előzetes bejelentkezéssel látogathatják
    április-október: kedd-vasárnap 10-18 óráig
    november-december: zárva, csoportok előzetes bejelentkezéssel látogathatják