Szokatlan vállalkozás

Eddig szokatlannak számító vállalkozásba kezdett a Soproni Múzeum Alapítvány. A tervek szerint egy hónapon belül kapható lesz az a CD, mely "Barokk zene Sopronból" "Johann Wohlmuth gyűjteménye és műve" címet viseli. A lemez érdekessége, hogy magyar zenével foglalkozó argentín művészek működtek közre a felvételeken. A zeneművek Johann Wohlmuth gyűjteményei ill. szerzeménye, aki Ruszton született és kitérők után 1686-ban került Sopronba az evangélikus gyülekezet hívására. Reméljük, hogy a kiadvány örömet okoz mind a barokk zenét kedvelőknek, mind a Sopron múltja után érdeklődő közönségnek.

ImageA felvételeken az Argentínában élő kettős állampolgár(magyar-argentín) Leidemann Sylvia vezényel. A magyar zene megszerettetéséért sokat tevékenykedő karnagy, csemballóművész és zenepedagógus 2000-ben a Nemzeti Kultúrális Örökség Minisztériumának 'Pro Cultura Hungarica' kitüntetését vehette át. 1993-ban alapította a Coral Hungaria együttest, melynek feladatául a magyar zene megszerettetését jelölte meg. Tagjai magyarok, magyar származású argentínok ill. argentín zenészek, akik a magyar zene szépségeit akarják megismerni. Az összeállításban található gyűjtemény mellett elhangzik Johann Wohlmuth egyetlen ismert saját műve a Miserere. Az 1686-tól haláláig (1724) Sopronban tevékenykedő ember komponistaként, hangszerjavítóként, orgonistaként és tanárként meghatározó alakja volt a 17-18. század fordulójának a városban.

A Soproni Múzeumi Alapítvány mellett támogatóként szerepelnek:
Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Evangélikus Levéltár, Sopron

A megjelentetés munkálatai feltehetőleg egy hónapot vesznek igénybe, így a lemez után érdeklődők rövidesen hallgathatják a gyönyörű muzsikát.