A régészek a középpontban

Gabrieli Gabriella régész

Vasárnap 11 órakor Dr. T. Szőnyi Eszter a győri Xantus János Múzeum nyugalmazott régésze nyitotta meg A "RÓMAIAK NYOMÁBAN…" című kiállítást, amely az elmúlt 15 év római koros kutatásaival foglalkozik Győr-Moson-Sopron Megyében. Röviden áttekintette és elemezte az ásatások alapvető eredményeit és nehézségeit, valamint sorra vette a kutatási helyszíneket. Jelezte meglepődését, hogy vasárnap délelőtt ennyien összegyűlnek egy  múzeumi rendezvényen Sopronban. A kiállítás rendezőjének a fiatal Bíró Szilviának ill. számos munkatársának Dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója mondott köszönetet.

Most a Scarbantiára jogosan büszke soproniak számára lehetőség nyílik, hogy  ne csak a városukban zajló kutatásokról, hanem tágabb hazájuk, Győr-Moson-Sopron megye régészeinek eredményeiről is értesülhessenek. Láthatják, hogy a Győrben és Sopronban is, az autósforgalmat sokszor nehezítő építkezések nemcsak  bosszankodásra adnak okot, hanem megannyi érték felderítésére is lehetőség nyílik. Sopronban a jelenlegi városháza építésekor került például elő Jupiter, Junó és Minerva szobra, mely egyik legfontosabb lelete Scarbantiának Capitoliumi Thrias néven. ImageA megtekinthető anyagok városunk mellett Arrabona(Győr), Ad Flexum(Mosonmagyaróvár), Ménfőcsanak, Mursella, Sopronkőhida, Hegyeshalom helyszíneken zajlott ásatásokról származnak ill., az M1-es autópálya építésekor kerültek napvilágra. Várhatóan nagy érdeklődés kíséri majd a terem közepén felállított sírt (elsősorban az iskolások körében), mivel az üveglap alatt egy leány csontváza látható.

Jelenleg a Petőfi téren Dr. Gömöri János régész vezetésével folynak az ásatási munkálatok, ugyanakkor további helyszíneken fáradoznak majd a Soproni Múzeum munkatársai. A Petőfi tér ásatási eredményeiről rövidesen beszámolunk az érdeklődőknek.