Szlavóniai kirándulás

Ruzicai várrom

Id. Storno Ferenc 1862 és 1871 között a szlavóniai (horvátországi) Nasice városkában dolgozott, ahol Pejacsevich László megbízásából átépítette és berendezte az ottani Pejacsevich-kastélyt, mely jelenleg a városi múzeumnak ad otthont. A nasice-i múzeum kedves igazgatónője szíves vendéglátásának köszönhetően egy kellemes napot tölthettünk el Nasice-ben és környékén. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Soproni Horvát Önkormányzat elnökének, Payrits Ferencnek a sofőrködést, az idegenvezetést és a tolmácsolást. Útunk célja az volt, hogy végigkövessük Storno Ferenc Nasice-ben végzett munkáját.

Tudtuk, hogy az említett kastélyon kívül, járt egy közelben fekvő ortodox kolostorban, Orahovicában, ahol felméréseket készített. Mi is meglátogattuk a középkori alapokon nyugvó épületegyüttest, mely a hegyekben, gyönyörű vadregényes tájban bújt meg. Kiderült, hogy a közelben fekvő középkori várromot (Ruzica vára) is érdemes felkeresnünk, hisz Storno az ottani gótikus várkápolna romjait is lerajzolta.

Utazásunk szakmailag nagyon hasznos volt, nem várt eredményeket is hozott. Ezekről azonban nem most fogunk beszámolni, hanem a jövő tavasszal megrendezésre kerülő "Storno fecit" kiállítás keretein belül. A kiállításra id. Storno Ferenc halálának 100. évfordulója ad alkalmat.

A kiránduláson részvettek: Grászli Bernadett művészettörténész, ösztöndíjas phd hallgató, Kiss Melinda művészettörténész, dr. Tóth Imre múzeumigazgató, Payrits Ferenc a Soproni Horvát Önkormányzat elnöke.

Image

Pejácsevich kastély
Image

Ortodox kolostor