Elismerés Nováki Gyulának

Dr. Nováki Gyula

A Scarbantia Társaság által alapított Scarbantia Emlékérmet első alkalommal Dr. Nováki Gyula régész, tudományos kutatónak ítélték oda. Munkássága példaértékű lehet a fiatal kutatók számára, melynek jelentős részét Sopron múltjának megismerésével töltötte el. Az emlékérem mellett Fodor Tamás polgármester Sopron Város Elismerő Oklevelével jutalmazta. Az átadásra Scarbantia fórumán február 15-én került sor, a 140 éve alapított Soproni Történészeti és Művészeti Egylet alapítására összehívott megemlékezésen. Dr. Nováki Gyula Sopronban született és hosszú időn át városunkban is tevékenykedett. Életútját Dr. Gömöri János méltatta a rendezvényen.

1926-ban született Sopronban, iskoláit Szombathelyen, Zalaegerszegen és Sopronban végezte. 1947 januárjától az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Régészeti Tanszék hallgatója, ahol őskor- és középkor szakon végzett. Dolgozott a nyíregyházi múzeumban, a soproni Liszt Ferenc Múzeumban, majd 1965-1968-ig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

1951-től a hatvanas évek közepéig az akkori városi múzeumban, a Liszt Ferenc Múzeumban tevékenykedett. Figyelme a földvárkutatásra koncentrálódik, amely témában ma is aktívan dolgozik. Vaskohászati-régészeti lelőhelyek feltárásával 1968-ig foglalkozott, és mint helyi régész, Sopron  és környéke régészeti emlékeit dokumentálta és mentette az utókor számára.

A Scarbantia Társaság és a Scarbantia Régészeti Park
Alapítvány első alkalommal ítélte oda a Scarbantia Emlékérmet. Gratulálunk Dr. Nováki Gyulának és reméljük, hogy érzi a hálát és köszönetet elvégzett munkájáért.
Gratulálunk!