CD-ROM a Borostyánkő útról

CD-ROM a Borostyánkő útról

A Soproni Múzeum régészeti gyűjteményében készült és a Sacarbantia Társaság kiadásában jelent meg a három nyelvű (magyar, német, angol) multimédiás CD-ROM a római kori Borostyánkő útról. A CD szövegeit és képeit nyolc ország régész kutatói állították össze, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország vonzó régészeti, kulturális turisztikai látnivalóiról. A munkát Gömöri János soproni régész, a Scarbantia Társaság elnöke koordinálta.

A CD-ROM az adriai Aquileiatól a Balti tenger partvidékéig mutatja be a fontos kereskedelmi út sávjába eső legjelentősebb római kori régészeti műemlékeket, a múzeumokat, a válogatott leleteket, emellett röviden felvázolja a borostyánkő használatának történetét is. A leírások hitelességét tudományos bibliográfia is alátámasztja, számos információt kaphat a tanulni vágyó a római kori emberek mindennapi életéről.
Országonként más-más zenei aláfestés teszi kellemessé a CD-n való böngészést (a zenét +Benyovszki Imre szerezte). A kiadvány jól használható az oktatásban, az ismeretterjesztésben és a turisztikai utak-, vagy tanulmányutak tervezésében.
A CD-ROM kapható a Soproni Múzeumban a Fő téren, a Fórum Múzeumban, (Új u. 1.), valamint megrendelhető a Scarbantia Társaságnál: gomori@ggki.hu .