Tudomány és turisztika

A konferencia résztvevőinek soproni látogatása

Több évi előkészítés után 2008. április 11-én Kismartonban, a Hotel Burgenlandban megalakult a „Közép-európai Vaskultúra Útja” egyesület, „Mitteleuropäische Eisenstraße”, „Central European Iron Trail (EIT)”, „Route de Fer en Europe Centrale”. Az alapító ülésen osztrák, bajor, luxemburgi, szlovén, cseh (Brno), szlovák (Selmecbánya, Kassa), lengyel (Katowice), magyar (Sopron, Budapest, Miskolc) és román (Resica, Bánát) küldöttek vettek részt. Az alapszabályzat elfogadása után az egyesületet kezdeményező Prof. Dr. Gerhard Sperlt, a leobeni és bécsi egyetem tanárát választották elnökké. Az Európa Tanács Kulturális Utak Intézetének igazgatója, Michel Thomas-Penette (Luxemburg) bejelentette, hogy a Vaskultúra Útja hivatalosan szerepel az európai kulturális utak között.

A nemzetközi tudományos ülés fő témája a „ferrum noricum”, a noricumi vas volt, amely egyes osztrák kutatók feltételezése szerint részben „a mai Burgenland területéről Itáliába importált vas” lehetett. Vagyis a minőségi vasárú mellett a tömegárúnak számító vasat a noricumi peremvidéknek számító, mai közép-és dél-burgenlandi területekről, főleg a Felsőpulya/Oberpullendorf és Sopron közötti térségből szállították volna Aquileiaba és onnan a Római Birodalom belseje felé.  Az osztrák előadók a vasvidék kutatástörténetét (H. Herdits), kísérleti vasolvasztások eredményeit (E. Nau; G. Sperl) és újabb Németújvár/Güssing környéki kohászati lelőhelyeket (E. Krenn) ismertették. Egyetlen külföldi előadás hangzott el (Gömöri J.), a Dunántúl legkorábbi kohóleleteiről. 

Április 12-én burgenlandi és soproni kiránduláson vettek részt a konferencia résztvevői. Megtekintették felsőpulyai városháza alagsorában helyben bemutatott kelta kohómaradványokat, valamint a Piringsdorfban, Pinkafő/Pinkafeld közelében, házépítésnél megtalált nagy kelta vasolvasztó helyet. Ebben a faluban a községháza előcsarnokában, üvegvitrinekben állították ki a helyi kohászat-régészeti leleteket.

A magyarországi kirándulás első állomása a kópházi erdőben talált Árpád-kori vasércbánya horpáinak, pingéinek megtekintése volt. Majd a soproni Fabricius-házban a régészeti kiállításon látható kohókat tanulmányozták a szakemberek.

 A „Közép-európai Kulturális Utak” konferencia (Eisenstadt/Kismarton) küldöttségének soproni látogatása

 A „Közép-európai Kulturális Utak” konferencia (Eisenstadt/Kismarton) küldöttségének soproni látogatása 2008. április 12-én.
A bal szélen Michel Thomas-Penette (Az Európa Tanács Kulturális Utak Intézete igazgatója, Luxemburg), mellette Prof. Gerhard Sperl (a Közép-európai Vaskultúra útja „Mitteleuropäische Eisenstraße” elnöke, Leoben). A csoportban a konferencia osztrák, szlovák, bajor, cseh, szlovén résztvevői, és soproni vezetőjük, Gömöri János (fehér szakállal)

Sopronban a régészeti kiállítás technikatörténeti leletei, illetve a Bányászati Múzeum, a közelben a kópházi vasércbányák és a nemeskéri kohászati lelőhely tartozik a Vaskultúra útjának látnivalói közé. Vas megyében Vasvár, (a Szentgotthárdi kaszagyár?), Keszthelyen római vasbucalelet, Somogyfajszon az Őskohó Múzeum a kulturális út fontosabb technikatörténeti látnivalói.

Sopron és Burgenland egy régióba foglalva szerepel a Közép-európai Vaskultúra Útjának hivatalos térképén. A múzeumok és a területi akadémiai munkacsoportok (Iparrégészeti munkabizottság) évtizedekre visszanyúló tudományos együttműködését tehát ezen a területen is folytatni érdemes.