Nívódíj a Soproni Múzeumnak

A kiadvány részlete

A Soproni Múzeum új állandó helytörténeti kiállítása a Határtalan történet, Sopron és környéke a koraújkortól napjainkig címmel 2009 szeptemberében nyílt meg. Az OKM Alfa pályázati programja és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával megvalósult kiállításhoz két kiadvány is készült. Egy felnőtt vezető és a Határtalan történet Sopronból címet viselő gyermekvezető-foglalkoztató füzet. A kiadvány elsősorban a 9-13 éves korosztályt célozza meg.

Játékos, kereső feladatokat tartalmaz, melyek megoldási módját kedves rajzocskák szemléltetik. Az egyes feladatok kiegészülnek kreatív elemekkel (színezz, rajzolj), melyek nem feltétlenül szükségesek a megoldáshoz, inkább a vizuális érzéket fejlesztik és otthon is elvégezhetők. A feladatok sorrendje a kiállítás sorrendjét veszi alapul. A fókuszban a tárgyak állnak, a tárgyaknak a „láttató” képessége, illetve ennek a képességnek bemutatása. Az információk élményszerű befogadása mellett fontos a készségfejlesztés, hogy a gyermekek tudatosan, kreatívan, az általuk már elsajátított történelmi háttértudás segítségével minél több információt le tudjanak olvasni a kiállításban szereplő tárgyakról. A füzet végén megoldókulcs található.

Image

A kiadvány borítója

Szerzők:
Kuslics Katalin közművelődési munkatárs
Kiss Melinda művészettörténész
Rajzolta:  Balassa Krisztina

Múzeumpedagógiai nívódíj kiadvány kategóriában 2009
Soproni Múzeum – Határtalan történet Sopronból – Foglalkoztató füzet és kiállítás-vezető gyerekeknek. (A Sopron és környéke a koraújkortól napjainkig című állandó kiállításhoz készült.)
Indoklás: Magas színvonalú módszertani megoldásokat alkalmazó, rendkívül igényes nyomdai megjelenésű darab. Célcsoportja az általános iskolások 9-13 éves korosztálya. Egyéni feladatmegoldást tesz lehetővé, amelyhez azonban szükséges a kiállítás, a gyűjtemény ismerete, emiatt visszatérő múzeumlátogatásra ösztönöz. Megjelenése számtalan elem miatt – például a jól átgondolt, kedves ikonok a feladatok megoldási módjának jelzésére, a kellemes betűméret, a harmonikus színvilág – kiemelkedő. Pontos, átgondolt instrukciókat tartalmaz. Helytörténeti füzetként is használható, amely feldogozza Sopron történelmét napjainkig.

Források:
http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=764&ctag=articlelist&iid=1&articleID=233303

http://kultura.hu/main.php?folderID=881&articleID=290551&ctag=articlelist&iid=1