2010. február 25.

2010. február 25.

Padlót fogtunk, s már nem először mostani munkánk során.

Előző kijelentésemet persze szó szerint értettem, ugyanis a Szentháromság – szobor körüli közműárok Kecske

 

 1. kép
(Fotó: Polgár Péter)

templom felőli egyik szakaszában azonosított kelet – nyugat irányú római kori fal mellett a metszetfalban több padlószintet figyeltünk meg. (1. kép) A kb. -150 cm mélyen jelentkezett, nagyjából 60 cm vastagságú fal lapos kövekből habarccsal összerakott, déli oldalán kis felületen még a vakolat is megmaradt. A bronzedényekkel kapcsolatban említett, hasonló szerkezetű másik fallal párhuzamosan, attól nyugatabbra fut.

 Fő téri ásatás - 2010

 2. kép
(Fotó: Polgár Péter)

Tehát, az első agyagpadló szintet kb. – 80 cm – en értük el, – 190 cm körül aztán egy nagyjából 30 cm vastagságú alapozással készült terazzo – padló következett. A közműárok fala és a kőfal által bezárt keleti sarokban jelentkezett csupán – 290 cm – en egy tégla – padló részlete, végül – 340 cm mélységben újabb agyagpadló – szintet találtunk. Végül, de nem utolsósorban, hiszen a fal alját még így sem értük el, viszont a kivitelezési munkálatok határt szabnak a régész kíváncsiságának.

 

 

Még hozzáteszem, hogy ugyanezen a szakaszon, kissé nyugatabbra megtaláltuk – 100 cm mélységben azt a lapos kövekből kirakott középkori járószintet, melyet már a keleti közműárok – szakaszokban is megfigyelhettünk. (2. kép)