Adorján Attila (1928–2013)

Adorján Attila (1928–2013)

Életének 85. évében elhunyt Adorján Attila, a Soproni Múzeum nyugalmazott fotográfusa.  1958-tól 2005-ig dolgozott a múzeumban, előbb mint általános restaurátor, majd ezzel párhuzamosan, mint a muzeológiai munka fényképész dokumentátora, végül mint a fotógyűjtemény kezelője.

A konzervátori, restaurátori munkával a Nemzeti és a Néprajzi Múzeum műhelyeiben ismerkedett meg és ott szerzett gyakorlatot is. Egyetlen, konzervátori képzettséggel rendelkező munkatársként minden gyűjtemény anyagában dolgozott, restaurátorként elsősorban a fém tárgyakkal és a kerámiával foglalkozott. Amilyen ütemben a nyolcvanas években a múzeum gyűjteményei gyarapodtak, a kiállításai bővültek és a szakalkalmazottak létszáma nőtt, úgy vonult vissza fokozatosan a konzervátori munkától és foglalkozott egyre többet a fényképezéssel.

KATTINTSON A KÉPEKRE!

Elhunyt Adorján Attila - Soproni Múzeum

Elhunyt Adorján Attila - Soproni Múzeum

Elhunyt Adorján Attila - Soproni Múzeum

Munka közben a Tűztorony tetején
(1969. Fotó: Környei Attila)
Munka közben a Tűztorony tetején
(1969. Fotó: Környei Attila)
Tűztorony felújítás közben
(1970. Fotó: Adorján Attila
)

A hatvanas évektől kezdve ő kezelte a múzeum gyorsan gyarapodó fotóarchívumát, melybe nem csak a munkatársak általa kidolgozott képei kerültek, de egyre több saját felvétellel gyarapította is azt. Folyamatosan készítette a tárgyfotókat illetve a reprodukciókat az adattárak a kiállítások és a kiadványok számára. Alkalomszerűen dokumentálta a városban folyó műemléki és régészeti feltárásokat, rendszeresen készített felvételeket múzeumi rendezvényekről és városi eseményekről. Laboratóriumában készült a múzeum időszaki kiállításainak installációiban felhasznált fényképanyag zöme, hosszú ideig a grafikus munkáját is az ő szövegreprói pótolták. Szenvedélyes fotográfusa volt Sopronnak, de nem csak hangulatos látképeket és utcaképeket készített százszámra a mindig változó városról, hanem dokumentátorként az architektonikus részleteket is megörökítette. Munkájának emlékét a Soproni Múzeum archívumában, adattáraiban és kiállításaiban több tízezer fénykép őrzi!

Elhunyt Adorján Attila - Soproni Múzeum Elhunyt Adorján Attila - Soproni Múzeum

A Tűztorony felújításakor (1960-as évek vége) az időkapszulában megtalált tárgyak fotói 1969-ben. Fotó: Adorján Attila

– Születésének 75. évfordulóján hosszabb interjú készült vele, melyben múzeumi, fotográfusi munkájának örömeiről és hiányairól beszélt.
Bartha Dénes – ifj. Sarkady Sándor: Városunk hűséges megörökítője.
Beszélgetés a 75 éves Adorján Attilával. Soproni Szemle 57. (2003/4.) 385-390.
Link: http://epa.niif.hu/01900/01977/00221/pdf/EPA01977_Soproni_Szemle_2003-lvii-4.pdf
– Tóth Éva: ,,Rengeteg még a tennivalóm” beszélgetés a 75 éves Adorján Attilával. (Várhely, 2003/2. sz.)
http://cyberpress.sopron.hu/article_plain.php?id=7636