„Mindennapok és nagypolitika”

„Mindennapok és nagypolitika”

Szakmai beszámoló: „Sopron aranykora az országgyűlések évszázadában” című időszakos kiállítási pályázati program megvalósulásáról
A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma (pályázati azonosító: 3506/01757) a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága részére 1.600.000,- Ft vissza nem térítendő pályázati támogatást folyósított a „Mindennapok és nagypolitika. Sopron aranykora az országgyűlések évszázadában” c. időszaki kiállítás megrendezésére.

KATTINTSON A KÉPEKRE!

„Mindennapok és nagypolitika. Sopron aranykora az országgyűlések évszázadában”A kiállítás nem csak a 17. század négy soproni országgyűlésének állított emléket, hanem a 17. század történetének szintézisét igyekezett adni, bemutatva a korszak gazdaság-, társadalom- és művelődéstörténeti jellegzetességeit. Feltárta a nagypolitika és a mindennapi élet kontextusait. A rendezvénynek a Soproni Múzeum időszaki kiállítóhelye, a Lábasház (Orsolya tér 5.) adott otthont. A tárlat a testvérintézménnyel, a Soproni Levéltárral együttműködésben került megrendezésre. A korszak hitelesebb, látványosabb és több nézőpontból történő bemutatása érdekében a Soproni Múzeum helytörténeti, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti gyűjteményeinek darabjai mellett a városi közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltár, Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteménye) egyedülálló anyagából is szerepeltettünk tárgyakat. Külön érdeklődésre tartott számot a Magyar Nemzeti Múzeum kollégái által készített rekonstrukció, a Kecske-templom egyik sírjából 2010-ben előkerült elő, 1600 körüli spanyol stílusú női viseletről.

 RÉSZLETES BESZÁMOLÓ: LETÖLTÉS        
         
„Mindennapok és nagypolitika. Sopron aranykora az országgyűlések évszázadában”       „Mindennapok és nagypolitika. Sopron aranykora az országgyűlések évszázadában”