Történeti Fényképtár

Történeti Fényképtár

A Soproni Múzeum Történeti Fényképtára Sopron és környékének legjelentősebb fényképgyűjteménye, de országosan is jelentős gyűjteményként tartjuk számon. Rangját elsősorban azok az alkotók emelik, akik kiemelkedő személyiségek a magyar fotográfia történetében is. Rupprecht Mihály, Csík Ferenc, Diebold Károly, Angyalffy Andor, Sárkány Jenő … csak néhány művész, akiknek neve ismert Magyarországon, de ne felejtsük azokat a Sopronban ismert fényírókat sem, akik munkájukkal valamilyen formában maradandót hagytak ránk. Példaként említhetjük Jéhn Vilmost, akinek sztereofotói elénk varázsolják a századfordulós Sopront vagy Schäffer Ármint, akinek a soproniak számára Népszavazási albumként ismert képsora is a gyűjtemény részét képezi. A felsorolás persze rendkívül hiányos, hiszen az elmúlt 100 évre visszatekintve elmondhatjuk, hogy Sopron és környékének történetét bemutató valamennyi kiadvány szinte mind és kizárólag ennek a gyűjtemények a képeit használta illusztrációként és használja ma is!

Dr. Domonkos Ottó: Kukorica fűzér szárítás (Kapuvár, 1952.) - Soproni MúzeumAz 1953-ban elindított gyűjteményt Csatkai Endre művészettörténész, Dr. Domonkos Ottó néprajzkutató és Adorján Attila restaurátor-fényképész indította útjára. A leltárkönyv első tétele egy 1952.szeptember 9-én Dr. Domonkos Ottó által készített 6X6 cm-es fotónegatív, amelyen kukorica füzér szárítást láthatunk Kapuváron. Természetesen a Soproni Múzeum elődintézményeibe korábban is kerültek fényképek, de azt a gyűjtemény elindulása előtt elsősorban a Helytörténeti gyűjteményben helyezték el, így a Soproni Múzeum tulajdonában lévő legrégebbi fényképet is, amelyen Felsőszopori Tóth Ágoston látható családtagokkal 1846-ban egy dagerrotípián.

Tiefbrunner Sándor: A tornacsarnok a Papréten 1870 körül - Soproni MúzeumA fényképtárban találhatók olyan dokumentációs, tudományos, művészi… stb. céllal készített képek, amelyek Sopront és környékét ábrázolják. A 70 ezer tételt meghaladó leltári számon jelenleg csak becsülni tudjuk, hogy kb. 150 ezer képet tárolunk. 2006-ban múzeumunk a kor elvárásainak megfelelően útjára indította a digitális fényképtárat is, amely ma már több ezer fotót jelent a hozzánk időben közel álló múltról.

A gyűjtemény bárki számára előzetes bejelentkezéssel (e-mail, telefon) kutatható a honlapon is megtalálható kutatási szabályzatnak megfelelően. Reméljük, hogy intézményünk hamarosan meg tud jelentetni az interneten a fényképgyűjteményről egy adatbázist, amely megkönnyíti a kutatómunkát!

Dagerrotípia: Tóth Ágoston és családtagjai - Soproni Múzeum   Tiefbrunner Sándor: Kollódiumos üvegnegatív, készült: 1870 körül - Soproni Múzeum   Diebold Károly: Romok, 1945 - Soproni Múzeum
         
Rupprecht Mihály fényképe - Soproni Múzeum    Kabinetkép - Soproni Múzeum    Bünker János Rajnárd: A Fő tér 1900 körül - Soproni Múzeum