Gróf Bánffy Miklós életműve

Gróf Bánffy Miklós életműve

Bánffy emlékkiállítás a Lábasházban
Bukarest, Kisinyov, Hága és Rabat után ismét Magyarországon lesz látható a Bánffy Miklós Vándorkiállítás. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet leglátogatottabb vándorkiállítása – amely eddig 31.000 nézőt vonzott – szerdán érkezik 21. állomásához, Sopronba, ahol 2013. március 9-ig számos új kísérőrendezvény keretében a Lábasházban tekinthető meg.

Gróf Bánffy Miklós író, képzőművész, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, operaházi intendáns, politikus és külügyminiszter, az egyik legnagyobb erdélyi földbirtokos család tagja. Ezen felül is sok minden elmondható Bánffy Miklósról, akinek életét és munkásságát mutatja be az Országos Színháztörténeti Mú­zeum és Intézet vándorkiállítása, mely szerdától tekinthető meg a Soproni Múzeum időszaki kiállítóhelyén, a Lábasházban.

„Senki sem siet, legalábbis nem tudok nagyobb előkészületekről, hogy törlesztenénk valamennyit abból az erkölcsi adósságból, amivel Bánffy Miklósnak, a regényírók, festőművésznek, grafikusnak, könyvillusztrátornak, karikatúristának, díszlettervezőnek, színházszervezőnek, rendezőnek, politikusnak, diplomatának… a mintagazdának és lótenyésztőnek, egyházi elöljárónak (….) ahogy magamban nevezem, a bonchidai Prosperonak tartozunk.” – írja Marosi Ildikó 1996-ban, Kis/Bánffy kötetének az előszavában.

Ezt az erkölcsi adósságot hivatott részben törleszteni a kiállítás. Elsősorban az életmű komplexitását szeretné érzékeltetni a szakma és az érdeklődő nagyközönség számára, de néhány új kutatási eredményt is magába foglal. A tárlaton 17 magyarországi és erdélyi társintézmény, múzeum, levéltár és könyvtár, valamint számos magánszemély anyagainak felhasználásából állt össze. Külön teret szentelünk a Bonchidai kastélynak, a könyvillusztrátor Bánffynak, a jelmeztervezőnek, a színházi embernek, de láthatóak lesznek az 1921-ben a Génuiai békekonferencián készített karikatúrareprodukciói is. A kiállítás része a Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeum számára készített üvegablak-terv, amely a Székely Nemzeti Múzeumban 2012-ben a Magyar Külügyminisztérium, valamint a Bánffy-Kör közreműködése révén valósult meg. A kiállítás egyik különleges darabja a Varázsfuvola Éj királynője jelmezének rekonstrukciója. A tárlat része Bánffy Miklós jurátus kardja, valamint, a marosvásárhelyi képzőművész Novák Sándor által készített Bánffy címer.

Újdonságok Sopronban
A soproni kiállítás újdonsága lesz az a két pasztellmásolat, amelyet Bánffy-Jelen Katalin, Bánffy Miklós lánya a Rabati kiállítás alkalmából bocsátott rendelkezésünkre. Mindkét portré Bánffy Miklós munkája. Az egyik egy önarckép, a másik pedig édesapját, Bánffy György „királyi főpohárnokot” ábrázolja.

Kiállítás megnyitó és előadás
A gróf Bánffy Miklós-vándorkiállítást Abdai Géza, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője után Dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója nyitja meg a soproni Lábasházban, 2014. január 29-én, szerdán, 17 órakor. A megnyitót követően a Nemzeti Könyvtár Bánffy Miklós című kötetéről Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a kiállítás kurátora beszél, majd Dr. habil. Tóth Imre PhD, a Soproni Múzeum igazgatója Gróf Bánffy Miklós, a külügyminiszter címmel tart előadást.

Filmvetítés a Lábasházban
A vándorkiállítás keretein belül különleges filmvetítést is kínálnak a kiállítás szervezői: két pénteki estén (január 31-én, valamint február 21-én 17 órától) Bánffy Miklós dokumentumfilmet tekinthet meg a nagyközönség a Lábasházban. Oláh Kata rendező és Csukás Sándor operatőr munkája az Erdély nagyjairól szóló filmtrilógia (A griff, a dámvad és a varjú) része.
 
Múzeumpedagógia
A Soproni Múzeum hagyományaihoz híven rendhagyó múzeumpedagógiai órákat is kínál az általános iskola felső tagozatos diákjainak, valamint középiskolásoknak. A foglalkozások az általános iskola irodalom óráihoz (vezeti Erdeiné Kuslics Katalin), valamint a középiskolások történelem és állampolgár ismereti óráihoz kapcsolódnak (Dr. habil. Tóth Imre PhD irányításával). Előzetes bejelentkezés szükséges a (99) 311-327-es telefonszámon, vagy sopronimuzeum@gmail.com e-mail címen.

A kiállítás a szégyenletesen lerombolt és pusztulni hagyott családi fészek a Bonchidai kastély, és a szándékos elhallgatásba, és feledésbe burkolt gróf Bánffy Miklósnak, a művésznek, illetve a közéleti embernek kíván emléket állítani.

Infó:
helyszín: Soproni Múzeum, Lábasház, Sopron, Orsolya tér 5.
A kiállítás megtekinthető február 29-től március 9-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 14 óráig.
Belépőjegyek: 500 Ft,- (teljes ár); 250 Ft,- (kedvezményes ár)