Bánffy emlékének adózunk

Bánffy emlékének adózunk

– Fontos, hogy őrizzük, és gondosan ápoljuk gróf Bánffy Miklós emlékét – hangsúlyozta Dr. Tóth Imre történész, a Soproni Múzeum igazgatója a Gróf Bánffy Miklós-vándorkiállítás szerdai megnyitóján. A Lábasház egy hónapig megtekinthető új tárlatát Abdai Géza, Sopron alpolgármesterének köszöntője után dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója nyitotta meg.

A kiállítás a szégyenletesen lerombolt, és pusztulni hagyott családi fészek a Bonchidai kastélynak, és a szándékos elhallgatásba, és gyilkos feledésbe burkolt gróf Bánffy Miklósnak, művésznek, közéleti embernek, kíván emléket állítani.

A Gróf Bánffy Miklós-vándorkiállítás keretein belül két alkalommal különleges filmvetítést kínál a múzeum: január 31-én, valamint február 21-én 17 órától Bánffy Miklós dokumentumfilmet tekinthet meg a nagyközönség a Lábasházban. Oláh Kata rendező és Csukás Sándor operatőr munkája az Erdély nagyjairól szóló filmtrilógia (A griff, a dámvad és a varjú) része.  

A Soproni Múzeum hagyományaihoz híven rendhagyó múzeumpedagógiai órákat is kínál az általános iskola felső tagozatos valamint középiskolás diákoknak. A foglalkozások az általános iskola irodalom óráihoz (vezeti: Erdeiné Kuslics Katalin), valamint a középiskolások történelem és állampolgár ismereti óráihoz kapcsolódnak (Dr.Tóth Imre irányításával). Előzetes bejelentkezés szükséges az (99) 311-327-es telefonszámon, vagy sopronimuzeum@gmail.com e-mail címen.

A kiállítás március 9-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 14 óráig a Lábasházban ( Sopron, Orsolya tér 5.)
Belépőjegyek: 500 Ft,- (teljes áru); 250 Ft,- (kedvezményes).

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum