GÖMÖRI 70: tudományos konferencia

GÖMÖRI 70: tudományos konferencia

Gömöri János,
az „archaeologus fidelissimus”

Az elmúlt évtizedek régészeti és helytörténeti kutatásának egyik meghatározó alakja, dr. Gömöri János március 15-én tölti be 70. életévét. Tiszteletére a Soproni Múzeum társszervezésében régészeti és helytörténeti konferenciára kerül sor március 13-14-én Sopronban.  A nyilvános születésnapi tudományos konferencia témája Sopron és környékének régészeti és helytörténeti kutatása a kezdetektől 1711-ig.

Gömöri János 1968-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett régész-történelem szakos diplomát. A Magyar Nemzeti Múzeum Sárospataki Rákóczi Múzeumában eltöltött két évet követően került Sopronba, ahol 2006. évi nyugdíjba vonulásáig a Soproni Múzeum kutatójaként a régészet és a soproni helytörténeti kutatás szolgálatában tevékenykedett. 1971-től a soproni műemlékes ásatásokat, elsősorban a városfalak feltárását irányította, meghatározta a római kori Sopron, Scarbantia fórumának elhelyezkedését és feltárta az antik város úthálózatának egy részét. Kezdeményezte a Scarbantia Társaság megalapítását, 1980-ban megszervezte a Veszprémi Akadémiai Bizottság Iparrégészeti Munkabizottságát. Bölcsészdoktori (Az Árpád-kor előtti vaskohászat régészeti emlékei Nyugat-Magyarországon, 1976) és kandidátusi (Magyarország kohászat-régészeti lelőhelyei, különös tekintettel Pannónia avar kori és X. századi vaskohászatára, 1998) értekezéseit az avar kori és Árpád-kori vaskohászat témájában írta, mindemellett összeállította Magyarország iparrégészeti lelőhelykataszterét. Az általa vezetett feltárások helyén két kiállítóhely is létesült, a „Scarbantia Fóruma” Sopronban és az „Őskohó Múzeum” Somogyfajszon. Három évtizedes kohó-kutatásaiból eredeti, kiemelt vasolvasztó kemencék is láthatók a Soproni Múzeum általa, 1999-ben rendezett állandó régészeti kiállításán, a Fabricius-házban. Több, mint 200 magyar és idegen nyelvű szak- és tudományos ismeretterjesztő könyv és cikk szerzője, és jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem óraadó oktatója.
A régész szakma Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel (1987), Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumok Igazgatósága Barkóczi- (1992), míg Sopron városa Csatkai- (1976) és Sopron Kultúrájáért díjjal (1996) ismerte el magas színvonalú és elhivatott munkáját.

A 2014. március 13-14-én megrendezésre kerülő Gömöri 70 kétnapos tudományos konferencián közel 30, nemzetközileg is elismert előadó révén kaphatunk betekintést a régészeti és helytörténeti kutatás Sopron és környékét érintő aktuális kérdéseibe. Az elhangzott előadások 2014. év folyamán önálló kötetben jelennek meg.

A konferencia programjaira szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!  A konferencián való részvétel regisztrációköteles, regisztráltatni 2014. március 2-ig lehet Kollerits Beátánál (e-mail: kolleritsbeata@gmail.com) és Szabadhegyi Zitánál (email: szabadhegyi.zita@gmail.com).

Még sok boldog és munkával teli aktív évet kívánunk Gömöri János régésznek, aki Sopron múltját nemcsak távlataiban, de szó szerint mélységében is érti!

Letölthető dokumentumok:

MEGHÍVÓ

PROGRAM

Plakát

Regisztráció

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum