Filmvetítés Erdély nagyjairól

Filmvetítés Erdély nagyjairól

Filmvetítésre várja a látogatókat a Soproni Múzeum a Gróf Bánffy Miklós-vándorkiállítás helyszínén február 21-én pénteken, 17 órától a Lábasházban. A griff, a dámvad és a varjú című Erdély nagyjairól szóló filmtrilógia Oláh Kata rendező és Csukás Sándor operatőr munkája.

A háromrészes dokumentumfilm-sorozat (összesen kb. 1,5 órás) gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és báró Kemény János, három Erdélyben született polihisztor példaértékű életét mutatja be. Sorsuk Marosvécsen találkozik, Kemény János otthonában, mivel a helikoni íróközösség (Erdélyi Helikon) minden évben itt rendezte meg találkozóit, s ennek e három férfi is tevékeny részese volt. Az alkotás végigköveti életük legfontosabb eseményeit, munkásságukról a legszakavatottabb emberek mesélnek. Az interjúkat és a jeleneteket a narrátor, Ugron Zsolna erdélyi író felvezető gondolatai kötik össze.

A Bánffy Miklós emlékkiállítás a vetítés napján rendhagyóan délután is nyitva tart, 16 órától 19 óráig fogadja a látogatókat. A 17 órakor kezdődő filmvetítésre, valamint előtte a kiállítás megtekintésére a belépőjegy egységesen 250 Ft.

A kiállítás a későbbiekben még március 9-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 14 óráig a Lábasházban (Sopron, Orsolya tér 5.) Belépőjegyek: 500 Ft,- (teljes áru); 250 Ft,- (kedvezményes).