Tűztorony makett: a város jelképe papírból

Tűztorony makett: a város jelképe papírból

A soproni Tűztorony mostantól akár a könyvespolcunkon is elfér – nem az eredeti, hanem a méretarányosan kicsinyített papír makettje, melyet néhány kreatív soproni fiatalember készített el Szücsy Róbert formatervező vezetésével. Ha valaki kedvet kapott a Tűztorony összerakásához egyszerű útmutató segítségével pár óra alatt elkészítheti.

A makett kitalálói, Kuslics Balázs és Steinbach Gábor szerint személyes, családi élmények alapján jött az ötlet. Gyermekként a környezetükben többen ragasztottak össze különböző épületeket, tárgyakat papírból. Ezeket az élményeket szerették volna a papír makettekkel „visszacsempészni” a jelenbe. Miután Sopron jelképe nemrégiben megújult, nem volt kérdés, hogy a Tűztornyot készítsék el először. A legelső próbaváltozat körző és vonalzó segítségével kelt életre, végül Szücsy Róbertnek köszönhető a számítógépes programmal megtervezett vázlatrajz és a grafika. A csapatnak az volt a célja, hogy méretarányos és teljes egészében élethű legyen a torony.

„Vágd ki, majd ragaszd össze” – olvashatjuk a makett használati utasításán. Az
újrahasznosított papírból digitális nyomtatással készült mindössze 28 cm magas soproni Tűztorony a könyvespolcunkon is elfér ebben a változatban. Az alkotók a papírmakett-rajongókon kívül közös családi programnak szánják a terméket. Fontos szempont volt az is, hogy a gyerekek szülői segítséggel egy délután alatt könnyedén el tudják készíteni. Az összeállítás nem bonyolult, de az igazán szép kivitelezéshez precizitás és türelem szükséges.

Soproni Múzeum
Március végén újdonságként „Álmodd meg saját tűztornyod” címmel a vállalkozó kedvűek maguk is részt vehettek egy a tornyot ábrázoló makett megtervezésében és kivitelezésében. A kimondottan erre az alkalomra tervezett papírtorony egyszerűbben, kevesebb alkatrészből, rövidebb idő alatt volt összeállítható, mint a műhely apropójául szolgáló 1:250-es léptékű, a tűztornyot élethűen ábrázoló eredeti makett. A kiindulási alap ebben az esetben egy fehér, grafika nélküli papír makett volt. A gyerekek szülői segítséggel, tizenévesek önállóan, színes ceruzával kitöltve, olló és ragasztó használatával készíthették el a torony formáját viselő, mégis egyedi megjelenésű épületet. A rendezvény alatt közel száz Tűztorony-makett találta meg alkotó gazdáját.

Az alkotók nem titkolt célja, hogy további ismert és kevésbé ismert épületet tudjanak ilyen módon is megmutatni az érdeklődőknek. A biztató fogadtatásnak köszönhetően a Tűztorony-makettnek már folytatása is van: nem régiben készült el a Károly-kilátó és a Páneurópai Piknik Trabant makettje, melyek megvásárolhatóak a Tűztorony Látogatóközpontban. Az alkotók örömére szolgál, hogy az ország számos pontjára eljutott már makettekteik, így loptunk egy kis Sopront más városban élő családok otthonába!