” A megjelenés művészete” a Soproni Múzeumban

” A megjelenés művészete” a Soproni Múzeumban

Királyi viselet és történelmi hírességek a Lábasházban: Európában egyedülálló stílus- és divattörténeti kalandozásra invitálja látogatóit a Soproni Múzeum szerdán nyíló új időszaki kiállítása. A Lábasház attrakciója a férfi ruházat kikerülhetetlen kiegészítőjének, a nyakkendőnek a történetén keresztül mutatja be az európai stílus és divat történetet.

 „A divat változik, a stílus örök.“ A megjelenés művészete egykor és ma címmel 2014. április 30-án este 6-kor nyílik a Soproni Múzeum új kiállítása a Lábasházban. A kiállítás a férfi ruházat kikerülhetetlen kiegészítőjének, a  nyakkendőnek a történetén keresztül mutatja be Európa stílus és divat történetét. A kiállítás gerincét dr. Stefan Benczak osztrák műgyűjtő magángyűjteménye alkotja, mely a horvát eredetű, de az európai dresscode részévé vált nyakkendőnek, mint az öltözködés tipikus európai formai elemének történetiségét prezentálja értékes, európai színvonalú képzőművészeti alkotások segítségével. A tárlaton találkozhatunk XIV. Lajos francia, II. Károly angol uralkodókkal, Orleans-i Fülöp herceggel, Luther Mártonnal, Lackner Kristóffal, Mazarin bíborossal, de a híres komikuspár Stan és Pan, valamint Bill Clinton volt amerikai elnök is feltűnik a képeken. A festmények mellett a gyűjteményt olyan kuriózumok is gazdagítják, mint VIII. Edward angol uralkodó, későbbi windsori herceg eredeti öltözéke és nyakkendői, melyeknek emblematikus jelentősége van az említett ruhadarab használatának történetében.

Soproni Múzeum

A kiállítás mottójául „A divat változik, a stílus örök Coco Chanel-idézetet választotta a kurátor, Dr.Tóth Imre PhD történész, múzeumigazgató, aki a kiállításhoz készült vezető előszavában is kiemeli: „Napjaink történettudományában egyre inkább háttérbe szorul a politikum világának feltárása és megérdemelt helyére, az érdeklődés homlokterébe kerül a hétköznapok struktúráinak kutatása és az eredmények megismertetése a nagyközönséggel“. Az új időszaki kiállítás fontos lépés a Soproni Múzeum életében. A múzeum nem titkolt célja egy olyan állandó kiállítótér létrehozása, amely az európai viselkedéskultúra elemeit, illetve azok történetét mutatja be a látogatóknak, miközben felhívja a figyelmet a háromnyelvű térségünk nemzetiségeinek az európai kulturális tradícióban vitt szerepére.
A kiállításon köszöntőt mond Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és megnyitóbeszédet tart Dr. sc.Gordan Radman Grlić, Horvátország budapesti nagykövete.

Soproni Múzeum

A Lábasház kisterme is tartogat meglepetéseket a látogatóknak: Kleopátra, Mátyás király mellett a XX. század meghatározó személyiségei is megelevenednek a gyönyörűen kimunkált, korhű viseletbe öltöztetett babákon, Duduczné Práder Éva soproni alkotó jóvoltából.

A Soproni Múzeum hagyományaihoz híven az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan külön foglalkozásokon is várja a gyerekeket. Öltözz történelembe! Viselettörténeti kalandozás korszakokon át címmel rendhagyó múzeumi órára jelentkezhetnek az általános és középiskolás diákok Krammerhofer Szilviánál vagy Erdeiné Kuslics Katalinnál, a múzeum (99) 311-327-es telefonszámán.

A Lábasház stílustörténeti kiállítása június végéig, hétfő kivételével naponta, 10 és 18 óra között tekinthető meg Sopronban az Orsolya tér 5. szám alatt.

Meghívók:
A megjelenés művészete
Divattörténeti babák

Soproni Múzeum