VÁRKER-séta: Jöjjön és fedezze fel új szemmel városát!

VÁRKER-séta: Jöjjön és fedezze fel új szemmel városát!

Folytatódnak a rendhagyó Várkerület-séták a Soproni Múzeum szervezésében. Havonta egyszer, következő alkalommal október 16-án, csütörtökön 17 órakor várják a múzeum munkatársai az érdeklődőket a Várkerület felfedezésére. Az idei utolsó túrán a vendégek szavazhatják meg – előzetesen -, hogy az első, vagy a második tematikával zárjuk az évet. Várjuk szavazataikat a múzeum facebook oldalán vagy a  programok.sopronimuzeum@gmail.com e-mail címen!

A Soproni Múzeum célja, hogy a programjai során a múlt és a jelen összekapcsolódjon, a történelem átélhetővé és megérthetővé váljon. A Várkerület egyedi szépségét és gazdagságát sétákkal és beszélgetésekkel mutatják be a múzeum munkatársai, miközben a „mire is szolgált egykor a Várkerület” kérdésre keresik a választ. A három témakörbe szervezett túrákon a város meghatározó körútjának történeti funkcióváltásait dolgozzák fel közösen a látogatókkal, az útvonal bejárásával, a témáknak megfelelő látnivalók megtekintésével és ismertetésével.

Az első időszakban a mai Várkerület ívét kirajzoló várfalak védelmi szerepe volt meghatározó, azt ezt követő korszak során a szerepüket vesztett falak tövében, a várárok helyén kereskedők, iparosok jelentek meg. Ezután a Várkerület a modern polgári élet színterévé vált, ahol kávéházak, fűszerkereskedések, szállodák szolgálták a helyiek és idelátogatók igényeit, az utakon pedig a lovas szekerek mellett megjelent a soproni villamos.

A múzeum 2014. május-október és 2015. március-május között havonta egyszer, összesen 10 alkalommal kínálja a Várkerület túrákat, folyamatosan a háromféle tematikát követve. Az október 16-án induló idei utolsó túrán a vendégek határozhatják meg, hogy az első (várfalak védelmi szerepe), vagy a második (a kereskedők, iparosok megjelenése a várárok mentén) túra zárja az évet. Várják szavazataikat a múzeum facebook oldalán vagy a  programok.sopronimuzeum@gmail.com e-mail címen! A történelmi kerülőkre feladatlappal is készül a múzeum, melyet felnőtteknek és diákoknak készítettek, de minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A túrákat beszélgetés zárja, melynek helyszíne a Storno-ház. Előzetes regisztrációra a programok.sopronimuzeum@gmail.com e-mail címen van lehetőség, az aktuális séta napjának déli 12 órájáig, de a regisztráció nem feltétele a részvételnek.