Flora Semproniensis: a múzeum különleges botanikai kincse

Flora Semproniensis: a múzeum különleges botanikai kincse

A Szerdai szabadegyetem következő előadója a Soproni Múzeum könyvtárosa Kollerits Beáta, aki a múzeum könyvtárának egyik legféltettebb kincséről, a Flora Semproniensis-ről mesél nekünk június 11-én 17 órától a Fabricius házban.

Az 1740-ben keletkezett első hazai tudományos igényű botanikai leírás soproni szerzők munkája, a Flora Pannonica első darabja, mely 1098 növényfajról tesz említést. A szabadegyetemi előadáson megtudhatjuk, hogy hány fajtáját különböztették meg a liliomnak a 18. század végén? Mit jelent az „in hortis” kifejezés a kéziratban? Kinek volt a legtöbb, orvosi használatra termesztett gyógynövénye a soproni belvárosban? Mi az a binominális nomenklatúra? Ki is volt Linné? Milyen florisztikai adatközlést adnak a szelídgesztenyések fejezetben?

A kisméretű értékes könyvecske részletes listát közöl alma- és körtefajtákról, német nyelven, ami még egyáltalán nincs feldolgozva a szakirodalomban.
A városon keresztülfolyó Rák- és Ikva patakok mentén akkoriban számos vízimalom őrölt. Ezek közül több is szerepel a kéziratban, azok változatos növényvilágot megemlítve.