Múzeum nagykanállal: 21-én Múzeumok éjszakája Sopronban

Múzeum nagykanállal: 21-én Múzeumok éjszakája Sopronban

A Soproni Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok éjszakája országos programhoz. Láthatatlan kiállítás, nosztalgia disco, barokk konyhadráma és „kultúr szabadulószoba” – csak pár program az idei kínálatból, amelyekkel június 21-én este hattól egészen éjjel egyig várjuk a látogatókat.

Június 21-én szombaton országszerte több száz helyszínen tartanak programokat a Múzeumok éjszakáján. A fővárosban immáron 11., vidéki városainkban 9. alkalommal látogathatjuk az éjszaka leple alatt azokat az intézményeket, melyek régmúlt korok hangulatát adják vissza, vagy a művészet szépségével varázsolnak el bennünket.
A Soproni Múzeum is izgalmas programokkal készül, a legkisebbeknek a Cókmók Társulat bábszínházi előadását kínáljuk a múzeumi Várfal sétányon, de Kónyai Tibor jóvoltából hallhatnak itt jazz koncertet is az érdeklődők.
A Fabricius-ház konyhája egy igazi barokk főzőshow helyszíne lesz, itt ugyanis a Storno család könyvtárának legrégebbi receptjei alapján fognak „sütni, főzni” a múzeum munkatársai, Erdeiné Kuslics Katalin és Krammehofer Szilvia, a Storno-konyha blog lelkes szerzői. A Retro-Sopron előadás sorozat keretében Bolodár Zoltán a kádári évtizedekről tart előadást, a Római kori kőtárban pedig igazi nosztalgia discot rendezünk a 60-as, 70-es évek zenéivel.
A Lábasházban a Megjelenés művészete című kiállítást ezúttal dr. Tóth Imre múzeumigazgató rendhagyó tárlatvezetésével lehet megnézni, de ezen a napon megnyílik a Liszt szalon is a látogatók előtt. A múzeum szeretett volna még az átalakítás előtt programot szervezni az új épületében, így ezen az éjszakán két különlegességet is kínálunk: az Eggenberg-ház egyik felében láthatatlan kiállítást rendezünk be, ahol a teljes sötétségben tudják a látogatók felfedezni a közelmúlt történelmi kincseit. A Liszt szalon másik felében pedig megnyitja a kapuit egy „kultúr-szabadulószoba” a Zene fogságában címmel. A kalandjátékra baráti társaságokat, kisebb csoportokat várunk, akiknek különböző rejtélyes feladatokat kell megoldani ahhoz, hogy kiszabaduljanak a termekből. Ez a program egyébként a múzeumok éjszakája után is folytatódik.
Június 21-én a Tűztorony éjfélig nyitva lesz, itt kedvezményes áron lehet belépőjegyet venni, a múzeum további kiállítóhelyei (Storno-ház, Fabricius-ház) pedig ingyenesen látogathatók.
A múzeumok éjszakájának részletes programját tartalmazó plakátot letöltheti: PROGRAM.