Megjelent a RUBICON Sopronnal foglalkozó lapszáma

Megjelent a RUBICON Sopronnal foglalkozó lapszáma

A Rubicon Történelmi Magazin augusztusi száma Sopronnal foglalkozik. A lapszám a Soproni Múzeum anyagából is számos illusztrációt tartalmaz, valamint írásokat közöl többek között Tóth Imre, ifj. Sarkady Sándor, Dominkovits Péter, Szende Katalin, Kiss Melinda és Osváth Ádám tollából. A nyomtatott lap mellett további extra tartalmak is olvashatók a Rubicon online plusz rovatában.

Az augusztusi Rubicon-szám központi témája Sopron, ám nem egyszerű várostörténeti megközelítésben. – Olyan témákat igyekeztünk összeválogatni, amelyek nemcsak a soproniaknak érdekesek – emelte ki Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, aki Dominkovits Péterrel az újság társszerkesztője volt. – Sopron sok szállal kötődik az országos és nemzetközi politikához, ezeket szerettük volna a Rubiconban bemutatni, úgy írni Sopronról, hogy az ne legyen provinciális.

A történelmi magazin augusztusi számában arra fókuszált, hogy Sopron mikor és milyen formában játszott jelentős szerepet az ország életében. A hét (nyolc) – mai országterületen a két (három) – szabad királyi város egyike IV. László és Mátyás király idejében is kulcsszerepbe került, a 17. században királyt és királynékat koronáztak és fontos országgyűléseket tartottak itt, vagyis ideiglenes fővárosi szerepe is volt, az első világháború után pedig a hűség városaként vonult be történelmünkbe. Sopron 1989-ben európai jelentőségű határnyitás színhelye.

Bemutatásra kerülnek a soproni borvidék tradíciói, a hűség jelképévé váló Tűztorony, a városhoz kötődő művész-mester: Storno Ferenc, az első koncertjét itt adó Liszt Ferenc, vagy az életét itt vesztő olimpiai bajnok úszó, Csik Ferenc is. A vasút és a mozdonyok kedvelői a GYSEV történetével ismerkedhetnek. A Rubicon online plusz rovatában Kelemen István írását is olvashatják Széchenyi cenki angolvécéjéről.

Kellemes böngészést!

A tematikus lapszám tartalma itt olvasható:
http://www.rubicon.hu/megrendelheto/termek_cikkek/sopron_a_huseg_varosa_tartalom/1/1/0

További extra tartalmak pedig itt érhetők el:
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/onlineplusz/