Megújul a Polgárlakások falfreskója a Fabricius-házban

Megújul a Polgárlakások falfreskója a Fabricius-házban

Bizonyára sokan észrevették a Fabricius-ház kapuján lévő feliratot, mely szerint a Polgárlakások kiállítás átmenetileg – várhatóan szeptember végéig – nem fogad látogatókat. Zárt ajtók mögött restaurátorok újítják meg a második emelet egyik kiállítóterének falfreskóját. Látogatóink megértését ezúton is köszönjük, kárpótlásul néhány képpel bepillantást nyújtunk a restaurátorok munkájába!

A Fabricius-ház a középkor óta gazdag patríciusok tulajdonában volt. Építéstörténete, építészeti periódusai és díszítésmódja a jómódú polgárság építőtevékenységét dokumentálja. Az itt elhelyezett kiállítás az egykori lakótereket és a polgári életformát mutatja be. A Fabricius-ház első emeleten a XVII. század városi polgárainak lakása, bútorai és használati eszközei láthatók, a második emeleten három korabeli bútorokkal berendezett XVIII. századi lakásrekonstrukció található.
A korízlésnek megfelelő díszítés mindhárom szobában hasonló megoldású. Plasztikusan keretezett faltükrök, szalagokkal futtatott, festett növényi dekoráció. A kifestés kiemelt fontosságát az adja, hogy felfedezése után ez volt az első egészében helyreállított barokk enteriőr Sopronban.

A restaurálás képeiből választottunk Önöknek ízelítőül:

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum