Töltődj fel múzeummal! – elindult a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Töltődj fel múzeummal! – elindult a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Ismét pezseg az élet a múzeumi világban, szeptember 29. és november 9. között az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatóit. A Soproni Múzeum idén is csatlakozott a fesztiválhoz és négy tematika köré építve ígér különleges találkozásokat fiataloknak, pedagógusoknak, óvodai és iskolai csoportoknak. A foglalkozások nem előadások, hanem beszélgetések, melyeken a múzeum munkatársai kérik-várják a résztvevők véleményét.

 A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja 2014-ben – a kilencedik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével – folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot. A Soproni Múzeum egy évvel később, 2007-ben csatlakozott az Őszi Fesztiválhoz.

Az idei fesztivál kiemelt rendezvénye 2014. október 10-én, pénteken este a Tanárok Éjszakája. A puding próbája című program során Zambó Júlia régész irányításával, fejlámpával és térképpel felszerelkezve a gyermekek körében egyik legnépszerűbb múzeumi óránkat, a kincskeresést kínáljuk – nehezített változatban! – az elsötétített Római kori kőtárban. A program célja, hogy felhívja a tanárok figyelmét a Soproni Múzeum oktatást segítő és kiegészítő programjaira, hogy minél többen használják a múzeumokat, mint az iskolán kívüli oktatás helyszíneit. Emellett lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekintsenek a színfalak mögé.

A nemzetközi Nagy Rajzolás kampányhoz immáron ötödik alkalommal csatlakoznak a múzeumok; ennek központi témája idén a „Draw the World” azaz „Rajzold meg a Világot!”. A Soproni Múzeum egész héten – október 13-18-ig, hétfőtől szombatig 10:00 – 17:00-ig várja a Fő térre a rajzolni vágyó diákcsoportokat, majd szombaton, a Nagy Rajzolás napján, közös szabadtéri alkotásba fogunk.

Célzottan a középiskolás korosztályt szólítja meg a Nyugaton a helyzet változatlan sorozattal a múzeum, mely október 3-i, 17-i, 24-i és november 7-i pénteki beszélgetős múzeumi estéiken az első világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódóan a filmművészet, az irodalom és a képzőművészet segítségével közelítjük meg az világháborúban élt fiatalok mindennapjait: Milyen érzés lehet, ha a tesitanár helyett a kiképzőtiszted kiabálna rád? Mit szólnál, ha lányként holnaptól leszakadt végtagokat kellene összeöltened egy hadikórházban, a frontvonal közelében? A találkozókat Erdeiné Kuslics Katalin, Krammerhofer Szilvia és Osváth Ádám vezetik a Fabricius-házban (megváltozott a helyszín!) a következő témákat érintve:
– háború a művészetben (film, fotó, irodalom) (október 3. péntek, 18.00)
– a fiatalok és a nők helyzete a háború alatt (október 17. és 24. péntek, 18.00)
– legendák és tévhitek (november 7. péntek, 18.00)

Az idei év újdonsága az Utazó múzeum program, melynek keretében a múzeum kilép az épület falai közül, és előzetesen egyeztetett időpontban az iskolai osztályterembe, közösségi térbe viszi ki a múzeumi órát. A Vállald önmagad! programon régi fotók, vizitkártyák, műtárgymásolatok kerülnek elő a múzeumi bőröndből, hogy segítségükkel a gyerekek felfedezhessék a párhuzamokat  a régi korok portrékészítése és a mai „selfie”-zés között. A rendhagyó órán Bolodár Zoltánnal és Szabadhegyi Zitával beszélgethetnek a diákok.

További információ:
http://www.oszifesztival.hu/

Regisztráció:
programok.sopronimuzeum@gmail.com

Letölthető plakátok:
A nagy rajzolás
16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt
Utazó múzeum – Múzeumi élmény falakon kívül
A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája