Gyarapodott a Soproni Múzeum kortárs éremgyűjteménye

Gyarapodott a Soproni Múzeum kortárs éremgyűjteménye

A Soproni Múzeum mintegy 2000 darabból álló kortárs éremgyűjteménnyel büszkélkedhet. E gyűjtemény elsődleges forrását a Sopronban 1977 óta megrendezésre kerülő Országos Érembiennálék anyaga képezi. Beck Ö. Fülöptől Borsos Miklóson, Csúcs Ferencen és Ligeti Erikán át felsorakoznak a mai magyar éremművészet elismert alkotói: Vigh Tamás, Várnagy Ildikó, Szabó György, Gáti Gábor és még nagyon sokan.

A múzeum munkatársai időről időre pályázatot nyújtanak be éremvásárlásra, hogy a gyűjtemény tovább gyarapodhasson. A magyar éremművészet jelenlegi állapotának, legújabb törekvéseinek minél teljesebben mutatásához folyamatos gyűjtésre és hiánypótlásra van szükség.

Soproni Múzeum

2014 augusztusában a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával újabb műveket sikerült megvásárolnunk.Szunyogh László szobrászművész több alkalommal nyert díjat az Országos Érembiennálékon. A művészetpedagógiai munkásságával is jelentős érdemeket szerző művésznek gyűjteményünkben eddig még nem szerepelt alkotása. Ezért a megvásárlandó érmek között prioritást élveztek munkái. A képen látható érmei a 2007-ben megrendezett Országos Érembiennálén elnyerték a Civitas fidelissima – a leghűségesebb város, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját.

Továbbá Lieb Roland Ferenc soproni születésű fiatal szobrászművésztől vásároltunk egy három darabból álló éremsorozatot. Kiforrott technikai tudása és anyaghasználata jellegzetes, előszeretettel használja a betont, acélt, terrakottát.

Soproni Múzeum