Útra kelt az Utazó Múzeum: a műtermi fotótól a selfie-ig

Útra kelt az Utazó Múzeum: a műtermi fotótól a selfie-ig

Elindult az Utazó múzeum, melynek keretében a Soproni Múzeum előzetesen egyeztetett időpontban az iskolai osztályterembe viszi ki a múzeumi foglalkozást. A programon régi fotók, vizitkártyák, műtárgymásolatok kerülnek elő a bőröndből, hogy segítségükkel a diákok felfedezhessék a párhuzamokat a régi korok portrékészítése és a mai „selfie”-zés között.

A Soproni Múzeum munkatársai, Bolodár Zoltán és Szabadhegyi Zita a Múzeumok Őszi Fesztiváljának apropóján pakoltak tele egy bőröndöt érdekesebbnél érdekesebb tárgyakkal és elkezdték járni a soproni iskolákat. 1800-as évek végén készült soproni fényképet, a fényképezéssel kapcsolatos anyagot gyűjtöttek össze – köztük több műtárgyat, vizitkártyákat -, majd interaktív előadás keretében arról beszélgetnek a diákokkal, hogy miben különbözött a száz évvel ezelőtti fotográfia a mostanitól. A jelenleg divatos selfiekről is hallhatnak a fiatalok, sőt maguk is készítenek fotókat, de bemutatásra kerül az első önkép is, melyet az 1920-as években New Yorkban készítettek. A múzeum munkatársai úgy gondolják, hogy a fotózás a fiatalok körében közkedvelt téma, és az okostelefonok térnyerésével mára mindenki számára elérhető. A felkészüléshez azért némi segítségre is szorultak,  széchenyis gimnazisták igazították el a program szervezőit, hogy a legújabb fotózási trendek között is eligazodjanak.

Soproni Múzeum

A tervek szerint az Utazó múzeum egészen november közepéig mozgásban lesz, így várják még a jelentkező iskolákat, ahol szívesen fogadnák a rendhagyó múzeumi órát. Amennyiben lesz rá igény, akkor a novemberben záruló Múzeumok Őszi Fesztiválja után is folytatják a programot, akár más tetszőleges tematikával is.

Jelentkezés és információ:
E-mail: macskako.sopronimuzeum@gmail.com
Telefon: (99) 311-327

Soproni Múzeum
Fotó: Németh Péter

Interjú a Naprádióban: LETÖLTÉS.