Könyvbemutató: a közlekedés három évszázada Magyarországon

Könyvbemutató: a közlekedés három évszázada Magyarországon

Majdán János A közlekedés története Magyarországon (1700-2000) című könyvének soproni könyvbemutatójára várja a Soproni Múzeum az érdeklődőket 2014. november 10-én, hétfőn 18.00 órára a Fabricius-ház gótikus nagytermébe (Sopron, Fő tér 6.). A gazdagon illusztrált monográfia áttekintést nyújt a magyarországi közlekedés történetéről, kihangsúlyozva Sopron és környékének szerepét.

Majdán János munkája nagyigényű áttekintése a magyarországi közlekedés történetének. Átfogó elemzés a gépi korszak előtti időszakról, a modern közlekedési hálózatok kezdeteiről, a birodalmi keretek közötti, majd az 1867. utáni fejlesztésekről. Bemutatja az I. világháború, Trianon, majd a II. világháború okozta súlyos veszteségeket és következményeket, az új határok közötti közlekedési viszonyokat.
Elemzi a kádári berendezkedés közlekedési koncepcióit és ellentmondásait. A gazdagon illusztrált monográfia a közlekedéstörténet komplex bemutatása, egyben az ágazati történések társadalmi hátterének vizsgálata is. Ez az első kísérlet három évszázad magyarországi közlekedési változásainak összefoglalására.

Soproni Múzeum

A könyv – ezek mellett – megfelelően hangsúlyozza Sopron és környékének szerepét a magyarországi közlekedéstörténetben, ami egyszerre helyi és országos érték is. A könyvet bemutatja a szerző és Varga Gábor doktorandusz Dr. Tóth Imre PhD soproni múzeumigazgató közreműködésével.

Meghívó: LETÖLTÉS.

Nyitó kép: M7 Törökbálint, rendőri igazoltatás (1972)
Illusztráció: a GySEV egyik legszebb mozdonyát ábrázoló fotó a soproni állomáson készült az 1930-as években (GySEV Üzemtörténeti Gyűjteménye)