RETRO-Sopron: az első „Mindenki karácsonyfája” városunkban

RETRO-Sopron: az első „Mindenki karácsonyfája” városunkban

Hosszú évek óta advent idején Sopronban is felállítják a „Mindenki karácsonyfáját”. Sötétedés után sokadalom tölti meg a Fő teret, gyerekek gyűlnek a város karácsonyfájának tövében, hogy láthassák az élő betlehem jószágait. A fogalmak ma már keverednek. Hol azt mondjuk mindenki, hol azt, a város karácsonyfája, de arra kevesen gondolunk, miért és kiknek díszítjük ezt a fát. Kik voltak az ötletadók és mikor is állították Sopronban az első „Mindenki karácsonyfáját”.

Ahhoz, hogy részesei lehessünk a kezdeti évek eseményeinek, repüljünk vissza a harmadik évtized első felébe a Várkerületre. Fényárban úszó díszes menet tűnik fel a sötétben egy teherautóval élén, amelyen egy feldíszített karácsonyfa áll. A vonulók között a szervezőket és az ünnepi műsor előadóit követik az összeverődött nélkülözők, akiket a városon át a Kurucdombig haladva gyűjtenek egybe, hogy a Szent Estén senki se érezze magát egyedül. A soproniak ablakaikból együtt érző pillantásokkal és ünnepi fényekkel követik a díszes menetet. A társaság helyenként megáll, előadást rögtönöz, majd folytatja útját. A Kurucdombra érve – ahol abban az időben a legtöbb szegény élt – kiosztják az ajándékcsomagokat, amibe az ünnepet megelőző napokban a város polgáraitól gyűjtött szárazsüteményt, diót, almát, dohányt, szappant, játékot csomagolták. Mindez az 1932-es év egy decemberi estéjén is így zajlott, amikor először állították fel Sopronban a „Mindenki karácsonyfáját”.

Soproni Múzeum

Mindenki karácsonyfája a Fő téren (Fotós: Diebold Károly, 1939)

Magyarországon a budapesti Ferenciek terén 1927-ben emelték a legelsőt, majd ezt követően vidéki helyszíneken is sorra hagyományt teremtettek. Sopronban 1932-ben a Katholikus Nőszövetség szervezésében talált otthonra a magasztos gondolat. Már első évben, mintegy 800 élelmiszer és 200 dohány szeretetcsomagot osztottak szét. Talán furcsának tűnhet, de a kezdeti években nem volt „helyhez kötött” karácsonyfa, hanem nemes gesztussal maguk a szervezők vitték el a szegényekhez, körbejárták a várost, hogy összegyűjtsék a nélkülözőket. 1935-ben például a Villanytelep – Várkerület ( a Mária-szobornál megállva ) – Kurucdomb útvonalon haladtak, majd a csomagok szétosztása után a Széchenyi téren állították fel az estét követő két karácsonyi napra a fát. Változás 1936-ban következett. Mivel képtelenség volt szenteste eljutni minden szegény családhoz, ezért a városon való végighordozást megszüntették és két „Mindenki karácsonyfáját” állítottak. Az egyiket a Kurucdombon, a másikat a Szentlélek-templom mellett, majd onnan még aznap, áttették az Orsolyita térre. Ettől az évtől kezdve már nem vitték végig a városon a „Mindenki karácsonyfáját”.

Soproni Múzeum

Az intézmények által tartott karácsonyi ünnep, már a „Mindenki karácsonyfája” állításának idején is szokásban volt. A képen: Úttörőkarácsony a Liszt Ferenc Művelődési Központban (Fotós: Torma József, 1980 körül)

A tradíció napjainkig él, bár kevésbé jut eszünkbe, kinek és miért állítjuk valójában ezt a fát.
A Soproni Múzeum munkatársainak nevében kívánjuk, hogy idén is mindannyian megélhessük a karácsony szeretettel teljes békéjét!

Írta: Bolodár Zoltán
Szerkesztette: Szabadhegyi Zita