Új kiadvány a Szent Korona történetének soproni fejezeteiről

Új kiadvány a Szent Korona történetének soproni fejezeteiről

Hiánypótló munkával gazdagodott a soproni történeti irodalom. A múlt év utolsó napjaiban jelent meg Dr. Pálffy Géza budapesti történész legújabb kutatásai alapján a Szent Korona soproni emlékhelyeit bemutató, gazdagon illusztrált és tudományos ismeretterjesztő stílusban megírt munkája a soproni közgyűjtemények, a levéltár és a múzeum közreműködésével.

A kötet a Soproni Levéltár és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kiadásában látott napvilágot. A Soproni Múzeum is jelentős szakmai támogatást nyújtott a mű létrejöttéhez. A könyv megjelenése Kiss-Lukács Melinda művészettörténész technikai szerkesztői munkáját dicséri. A múzeum gyűjteményeiből is számos illusztráció jelenik meg a kiadvány oldalain. A fotók egy részét Bolodár Zoltán fotó-adattáros és Kücsán József néprajzkutató készítette, Sopronból a szaklektori feladatokat Dr. Dominkovits Péter levéltárigazgató és dr. Kelemen István történész-muzeológus végezte.

Az MTA BTK Történettudományi Intézetében 2012 júliusában alakult „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport a magyar tudományosság régi nagy adósságát kívánja pótolni. A Dr. Pálffy Géza vezette kutatók szisztematikus munkával a Szent Korona és a magyar uralkodókoronázások 1526 és 1916 közötti történetét tárják fel. Az interdiszciplináris projekt hazai és külföldi levéltárakból és múzeumokból gyűjti össze a koronázási jelvények és szertartások eddig ismeretlen forrásait és emlékeit.

MTV stúdió beszélgetése a szerzővel:
http://www.hirado.hu/2015/01/07/sopronban-is-jart-a-szent-korona/

A Magyar Nemzet online-on megjelent könyvismertető:
http://mno.hu/tudomany/vegre-megismerhetjuk-a-szent-korona-eddig-ismeretlen-utjat-1265538

A Szent Korona Sopronban. Nemzeti kincsünk soproni emlékhelyei c. kötetet Sopronban a levéltárban ( Fő tér 1.) és a Cédrus Könyvkereskedésben (Bünker köz 2.)  vásárolhatják meg az érdeklődők.

Soproni Múzeum