Kiállítás nyílik az első világháború soproni emlékeiről a Lábasházban

Kiállítás nyílik az első világháború soproni emlékeiről a Lábasházban

Futóárok rendszert, tűzfészket és tiszti szállást is felépítettek a múzeum munkatársai a Lábasházban, ahol pénteken nyílik az első világháború történéseit bemutató új interaktív időszaki kiállítás „Mire a falevelek lehullanak…” címmel. A múzeum arra vállalkozott, hogy a frontkatonák élete mellett az itthon maradtak körülményeit is bemutatja a látogatóknak.

A Soproni Múzeum gazdag tárgyi gyűjteménnyel rendelkezik az I. világháború időszakából, azonban a korszak fegyverei és öltözetei kevéssé fellelhetőek a gyűjteményekben. – A száz évvel ezelőtti események évfordulója kapcsán szakmai szervezeteket, helyi gyűjtőket kerestünk meg, hogy a múzeum történészeinek irányításával közösen mutassuk be az első világháború soproni és Sopron-környéki emlékeit – mondja Dr.Tóth Imre múzeumigazgató. – Így többek között a HM – Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozatának és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szakmai és anyagi támogatása révén készülhetett el az új időszaki tárlatunk.

Az Orsolya téri Lábasház kiállítóterére alig lehet ráismerni, komoly barikád-rendszer fogadja a látogatókat. – Egy, a Habsburg uralkodó dinasztiát jelképező fekete-sárga kapun léphetünk be a Nagy Háborúba – utal a kiállítás szimbolikájára dr. Kelemen István történész, a tárlat egyik rendezője. Oláh Rezső restaurátor irányításával, többhetes munkával egy lövészárok-installációt is felépítettek a Soproni Múzeum munkatársai. Kialakítottak benne egy tiszti szállást és tűzfészket, amelyben a nemcsak egy eredeti gépfegyvert állítanak ki, hanem annak fegyverropogása is hallható.

A tárlat egyik különlegessége a terem közepén elhelyezkedő közel két méter magas vashonvéd, amelyet 1916-ban a soproni városházán állítatott a „Rokkant-Gyámolító Egyesület”. A fronton lévők megsegítésére az itthoniak szögeket vásároltak, amelyet aztán belevertek a szoborba. A Soproni Múzeum tulajdonában lévő különleges szobor most először látható a nagyközönség számára, rajta több mint 50 ezer szöget számolhatnánk meg.

Csernus János, a HM – Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozatának alapító tagja különleges ritkaságként említi a vitrinekben található tábornoki rendfokozatú lovas csákót és azt a tengerész egyenruhát is, mely egy soproni magángyűjtő jóvoltából látható a kiállításban. – A világháborús összhaderőhöz képest a monarchia flottája meglehetősen kicsi volt, így igazi kuriózum az itt bemutatott öltözet, melynek egykori viselőjét ugyan nem ismerjük, de akár soproni is lehetett, hiszen a környékünkről többen is szolgáltak hadihajón, köztük az ipari kamara egykori elnökének fia is.

Soproni MúzeumElső világháborús hamutartó mozsárágyú képével (Fotó: Bolodár Zoltán)

– A kiállítás a soproni és a környékbeli eseményekre fókuszál, emellett fontosnak tartottuk, hogy az is kiderüljön, az itthon maradtak milyen körülmények között éltek, mi minden történt a hátországban – emeli ki Osváth Ádám történész, a kiállítás másik rendezője. – Korabeli térképeken megmutatjuk például azt is, hogy hol voltak a soproni laktanyák, láthatják a hazaküldött leveleket is az érdeklődők. Interaktív elemek segítségével olyan háttéranyagokat – plakátokat, frontról hazaküldött képeslapokat, fényképeket is – láthatnak majd a látogatók, melyek méretük, sérülékenységük okán nem kerültek ki a kiállítótérbe – teszi hozzá a történész.

A Lábasház kisterme is meglepetéssel szolgál. A rendezők egy katonai sátrat állítottak fel, ahol az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság filmjeit vetítik majd. Az egykori híradókból összeállított közel fél órás némafilm-válogatás különleges történelmi pillanatokat elevenít fel: Ferenc József császár temetése mellett IV. Károly koronázásának részleteit is megtekinthetik a látogatók.

Kiállítás megnyitó:
Időpont: 2015. február 6., péntek, 17.00
Helyszín: Lábasház, Sopron, Orsolya tér 5.
A kiállítást megnyitja: Dr. Katona Attila történész, egyetemi docens
Köszöntőt mond: Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere
Közreműködik: Figurás Banda
Konferál: Huszár Judit

Nyitva tartás:
A tárlat május 31-ig látható hétfő kivételével naponta 10-14 óráig. pénteken 10-18 óráig.

Belépőjegyek:
Teljes áru: 500 Ft
Kedvezményes: 250 Ft
Múzeumpedagógia foglalkozás díja: 300 Ft / fő

Kísérő rendezvényeink:
Első világháborús gyűjtőnapok
Múzeumpedagógiai foglalkozások