Márciusban újra lesz világháborús gyűjtőnap a Lábasházban

Márciusban újra lesz világháborús gyűjtőnap a Lábasházban

Sikeres volt az első világháborús emlékkiállítás első gyűjtőnapja a „Mire a falevelek lehullanak” című időszaki kiállítás helyszínén, a Lábasházban. Fényképeket, naplót, fronton írt verseket is ajándékoztak a látogatók a Soproni Múzeumnak. A tárlat rendezői fontosnak tartják, hogy a látogatók ne csupán a város történelmét ismerjék meg, hanem saját, családi mikro-történelmükre is emlékezzenek.

Sikerrel járt a múzeum új kezdeményezése, a világháborús gyűjtőnap, melynek keretében tárgyakat, fotókat, emlékeket hoztak be a látogatók a világháborús kiállításra, és azok nagy részét a múzeumnak is ajándékozták. Osváth Ádám történész kiemelte, hogy a gyűjtőmunka mellett fontosnak tartja a múzeum, hogy a látogatók ne csupán a város, mint kollektíva történelmét nézzék, hanem emlékezzenek saját, családi mikro-történelmükre is. „Örömmel tapasztaljuk, hogy a kiállítás és a gyűjtőnap kapcsán újra beszédtéma lett a háború. Érdemes elgondolkozni azon, hogy anno nagyapáink, dédapáink (és -anyáink) hogyan élték át a háborút a fronton és itthon egyaránt, hiszen ezek az emberi sorsok voltak azok, amelyek alakították történelmünket, múltunkat, tettek minket azzá, akik ma vagyunk.

A Soproni Múzeum dolgozói következő alkalommal március 17-én kedden, 10-13 óra között várják a Lábasházban azokat, akik úgy döntenek, hogy szeretnék örökre megőriztetni a múlt ezen darabkáit a múzeum keretei között.

Soproni Múzeum