Kutatások a bécsi utcai Keresztelő Szent János kápolnában

Kutatások a bécsi utcai Keresztelő Szent János kápolnában

Idén ünnepli újraszentelésének 125. évfordulóját a johanniták egykori kápolnája. A 19. század végi, 1890-ben befejeződött, Storno Ferenc által végzett neogótikus megújítás óta eltelt idő nem múlt el nyom nélkül az épületen. Ezért Horváth Imre városplébános felújítás munkálatokat végeztetett a templomban.

A munkák során került vissza II. Draskovich György győri püspök szobra, mely 1651-ben készült a síremlékéhez. Velledits Lajos restaurátor az övpárkány alatti Storno-féle dekoratív kifestést restaurálta, valamint feltárt két angyalfigurát az oltár két oldala melletti oldalfalon. Ezek a festmények 1700 körül keletkezhettek, és az egykori barokk oltárépítményt keretezték két oldalról. Dávid Ferenc és Dr. Kelemen István kutatásai alapján ma már sokkal több ismeretünk van a templom 17-18. századi berendezéséről. Jezsuita szenteket ábrázoló ovális képek, az egykori szószék, a barokk főoltár képe, a padok, a barokk padozat hollétét sikerült meghatározni a kutatások során.

A karzat alatti padozat cseréje kisebb régészeti kutatásra is lehetőséget nyújtott. Gabrieli Gabriella és Zambó Júlia régészek a templom 5 korábbi padlórétegét tárták fel, melyek közül a legalsót a 13. század közepivel azonosították. Ez megegyezik a templom építésének idejével. A karzat alatt több temetkezés nyoma is napvilágra került, de a sírokat nem bolygatták, hiszen most nem a teljes feltárás volt a cél.

Soproni MúzeumDávid Ferenc kutatásai során sikerült azonosítani Draskovich György nyughelyét, mely a templom közepén foglal helyet az oltár előtt. A padok elhúzása után kő fedlap vált láthatóvá. Ez alatt több lépcső helyezkedik el, melyek egy sírboltba vezetnek. Itt található, igaz kissé sérülten a püspök koporsója, benne maradványaival. A csontvázat Kristóf Lilla antropológus vizsgálja jelenleg, a munka befejeztével a maradványok visszakerülnek eredeti helyükre, majd a sírboltot visszazárják.

{youtube}yGMy1uySDqE|560|315|0{/youtube}

Kiegészítő munkaként, – mert a kápolnában több mint egy méteres szintemelkedés történt a középkor óta – Nemes Andrásnak sikerült a karzat eredeti szintjét, az alsó, a csigalépcsőhöz vezető ajtó elhelyezkedését tisztázni. A célzott, nem mindenre kiterjedő vizsgálatok már így is sok eredménnyel szolgáltak a templom történetének jobb megismeréséhez.

Soproni Múzeum

Fotó: Nemes András