TIOP pályázat

Élményközpontú tanórák a múzeumban
TIOP-1.2.2. 11/1-2012-003 pályázat a Soproni Múzeum új múzeumi foglalkoztató termének kialakítása

A Soproni Múzeum Magyarországon is ritkaságszámba menő új élményközpontú közösségi teret alakít ki a történelmi belvárosban, a múzeum központi kiállítóhelyeinek közvetlen közelségében a Szt. György utcában található, több helyiségből, zárt udvarból álló nagy múltú Eggenberg ház földszinti részén.

A  MACSKAKŐ  múzeumi közösségi tér részei – az elnyert TIOP- 1.2.2-11/1-2112-0003 számú pályázatból megvalósuló –  múzeumpedagógiai foglalkoztató, mely az épület hátsó részében helyezkedik el valamint az utcafronton, több helyiségből álló Gyermekmúzeum kiállítótér, amelyre 2014-ben pénzügyi támogatást ítélt meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Gyermekmúzeum állandó kiállítás kialakításának első ütemére. A Kubinyi Ágoston Program keretében 2015. áprilisában nyújtottuk be pályázatunkat további megvalósításra.

Az új múzeumpedagógai foglalkoztató teremmel kibővül a Soproni Múzeum múzeumpedagógiai programkínálata. Múzeumi óráink és foglalkozásaink célja, hogy kézzelfoghatóvá, élményszerűvé tegyék az iskolákban tanultakat, a diákok kipróbálhassanak olyan tevékenységeket, amelyekre az iskolai keretek között nem volt lehetőségük. Ezzel együtt elsajátítják azokat a készségeket és kompetenciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy egy múzeum kiállításait önállóan élvezzék és megértsék azt.  A 9.561.000 forintos beruházás révén új kreatív elemekkel gazdagodnak iskoláknak és diákoknak nyújtott szolgáltatásaink.

A múzeumpedagógai oktatótér újszerűsége abban áll, hogy az ismeretátadásban különböző módszerek ötvözhetőek. Mivel ezek a funkciók egy térben kapnak helyet, a több tucat új programunk egyetlen „múzeumi órán” vagy óvodai foglalkozáson belül nyújt lehetőséget a műtárgyakkal való közelebbi ismerkedésre, a digitális ismeretanyag közvetítésére, a kreatív foglalkozásra, a szerepjátékra, illetve a hagyományos vagy digitális feladatmegoldásra. A tartalmi szempontból is megújuló kínálatban elsősorban az iskolai tananyagban háttérbe szoruló művelődéstörténeti érdekességek és a lokális, helytörténeti ismeretek kerülnek előtérbe.