A Múzeumok Éjszakáján a legendák nyomába eredünk

A Múzeumok Éjszakáján a legendák nyomába eredünk

Június 20-án rendezik meg idén a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatot, melyhez 10. alkalommal csatlakozik a Soproni Múzeum. A múzeum munkatársai idén a legendák nyomába erednek és olyan, Sopronhoz köthető mítoszokról, legendákról mesélnek, amelyekről eddig nagyon keveset hallhattak a látogatók. Este hattól egészen éjjel egyig előadások, rendhagyó tárlatvezetések, kiállítások, zenés, táncos produkciók szerepelnek a júniusi éjszaka Fő téri programjában.

Az est egyik fénypontjának ígérkezik Bolodár Zoltán fotó-adattáros közkedvelt RETRO-Sopron sorozatának új, a Múzeumok Éjszakáján debütáló produkciója. A műsorvezető által irányított különleges történelmi „tóksó” a Félelem az ismeretlentől címet viseli. A 19:30-kor és 21:00 órakor kezdődő előadásokon nem maradnak el a megszokott archív fotó-felvételek, de készülnek zenés bejátszásokkal is a témák szakértőivel folytatott beszélgetések mellett. A „tóksó” meghívott vendégei Dr. Németh Ildikó főlevéltáros, dr. Gömöri János régész és Osváth Ádám történész. Ne feledjenek el regisztrálni, a RETRO-Sopron produkciókra minden évben pillanatok alatt elkelnek a helyek!

A Múzeumok Éjszakája valójában 18:00 órakor a Kvintesszencia Régizene együttes koncertjével veszi kezdetét. Az ötödik elem című, a tematikához illeszkedő, egyórás vetítőképes koncert helyszíne a Fabricius-ház egyik legszebb helyisége, a 2. emeleti gótikus nagyterem. Az elmúlt év egyik legnépszerűbb programja volt a Fabricius-ház római kori kőtárában megrendezett nosztalgia DISCO, melyet idén is a programkínálatba vett a múzeum, 21:00 órakor kezdődik.

Az est folyamán a tematikához illeszkedő rendhagyó tárlatvezetéseket is kínálnak a múzeológusok a különböző kiállítóhelyeken. Veress Ferenc művészettörténész tárlatvezetése a Storno gyűjtemény mitológia alakjait mutatja be, a fertőrákosi Mithrasz szentélyről Gabrieli Gabriella régész mesél a Fabricius ház kőtárában. Nemes András művészettörténész rendhagyó vezetése a Tábornok ház titkai címet viseli, valamint a zsidó mitológiáról szól Tárkányi Sándor építész tárlatvezetése az Ó-Zsinagógában. Kuruzslástól a modern csodaszerekig címmel Krammerhofer Szilvia és Kiss-Lukács Melinda a Storno-konyha boszorkányságaival ismerteti meg a résztvevőket.

A Múzeumok Éjszakájának visszatérő látogatói számára történelmi előadásokat is kínál a múzeum a Fabricius-ház gótikus nagytermében. Dr. Tóth Imre múzeumigazgató A paleolit barlangrajzoktól Putyinig címmel tart előadást este 21:00-től, 22:30-tól pedig Osváth Ádám a Fantasy, sci-fi és a történelem kapcsolatáról mesél.

Az ügyeskezű látogatókra is gondoltak a szervezők, a  múzeumban működő Szövöde alkotói kör idei vendége a REtextil műhely Pécsről. Thiesz Angéla művészeti vezetővel utazószőnyeget készíthetnek a résztvevők, de a látogatók elől egyébként elzárt különleges Várfalkertben és az Eggenberg-ház udvarán Tértánc-performance  is szerepel a programban.

Ezzel párhuzamosan Egresits Anita soproni keramikus irányításával régészeti játszóházra várják a gyerekeket a Fabricius-ház Vörös termében.

Két időszaki kiállítás is nyílik a legendás éjszakán: Elmúlt fények (1970-75) címmel G. Nagy Béla fotóiból nyílik 18:30-kor szabadtéri fotótárlat a Várfalkertben, a Fabricius-ház térről nyíló helyiségében, az új Fabricius Galériában pedig fiatal soproni képzőművészek mutatkoznak be.

REGISZTRÁCIÓ
A Múzeumok Éjszakája programok a Soproni Múzeumban továbbra is ingyenesek, a férőhelyek korlátozott száma miatt a tárlatvezetésekre regisztracio.sopronimuzeum@gmail.com és a RETRO – Sopron: Történelmi „tóksóra” bolodar-zoltan@t-online.hu előzetes regisztráció alapján sorszámozott belépőkártyát osztunk a Storno-ház portáján. A látogatók adományait tisztelettel kéri és örömmel fogadja a múzeum alapítványa.

NYITVATARTÁS
A különleges nyári éjszakán a Tűztorony kedvezményesen, a Soproni Múzeum további kiállítóhelyei pedig este hattól éjfélig ingyenesen látogathatóak: Storno-ház (Storno-gyűjtemény, Határtalan történet helytörténeti kiállítás), Fabricius-ház (Római kori kőtár, Régészeti kiállítás, Polgárlakások kiállítás.)
Az Ó-Zsinagóga és a Patika-ház a programok ideje alatt, 18:00-22:00 óráig tart nyitva.

Plakát: LETÖLTÉS