Retextil-produkció: Élményterápia a múzeumi Várfalkertben

Retextil-produkció: Élményterápia a múzeumi Várfalkertben

A Múzeumok Éjszakája egyik legizgalmasabb helyszíne a Várfalkert lesz, ahol G. Nagy Béla fotói társaságában este 6 órától indul a SZÖVŐDÉSEK program. A múzeum női körének meghívására a pécsi RETEXTIL műhely művészeti vezetője, Thiesz Angéla érkezik hozzánk. Szövődünk, fonódunk, varázsszőnyeget készítünk és tértáncot járunk Angélával, a retextil technológia kitalálójával, és a módszerre épülő alapítvány vezetőjével.

A Retextil egy technológia, mely a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva – fonással, szövéssel és hurkolással – előbb fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít. Az alapítvány sokféle területen tevékenykedik: közösségi térként működnek, az egyedi tárgyak és ruhadarabok készítése során a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segítenek visszatérni a munka világába, és részt vesznek művészeti projektekben is. Sőt beltéri játszóházat alkottak, fejlesztő pedagógus szakember bevonásával babákat, csörgőket, hintákat terveztek és készítettek el – a már jól ismert módon, vagyis ruhák, anyagok újrahasznosításával.

{youtube}oUdmhEaVpXE|560|315|0{/youtube}

 

A Varázsszőnyeg készítéshez kérjük hozzanak magukkal egy kedves, de már szükségtelen ruhadarabot, egy kicsi kendő, vagy egy kedves félpár zokni is megfelel, valamint és egy jó ollót. Néhány ollóval a múzeum is készül, de örömmel vesszük a saját bejáratott ollókat. A szőnyeg úgy készül, hogy mindenki beleteszi a maga szálát. A projekt a Médiawave fesztiválon indult, Sopron a következő állomás, majd a zempléni Serketánc táborban folytatódik a szövése. És így tovább közeli és távoli tájakon, sok-sok kötődés, soknyelvű és szépségű emberek szálaiból áll össze. 

Varázsszőnyeg készítés:

Időpont: 2015. június 20., szombat, 18:00-20:00 
Helyszín: Múzeumi Várfalkert, mely megközelíthető a Storno-, és Fabricius- házon keresztül

TérTánc:
Időpont: 2015. június 20., szombat, 20:00 és 22:00 órakor
Helyszín: Múzeumi Várfalkert, mely megközelíthető a Storno-, és Fabricius- házon keresztül (20:00)
valamint az Eggenberg-ház udvarán (22:00)
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2015.