Megnyílt a XX. Országos Érembiennálé a Lábasházban

Megnyílt a XX. Országos Érembiennálé a Lábasházban

Hatvanöt képzőművész 214 alkotása látható a XX. Országos Érembiennálén, melynek vasárnapi megnyitó ünnepségen Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az 1977 óta megrendezett seregszemlén az ország képzőművészei az idő körforgását láttatják az alkotásokon keresztül. A megnyitón nyolc képzőművész munkáját ismerték el. A legrangosabb kitüntetést 2007 után második alkalommal vette át ifjabb Szlávics László képzőművész. 

A XX. Országos Érembiennálén 65 művész 214 alkotását láthatjuk, akik 8 díjon osztoznak. Az idei biennálénak az a különlegessége, hogy ismét egy olyan művészt, ifj. Szlávics Lászlót köszönthetünk nagydíjasként, aki egyszer már elnyerte Sopron Megyei Jogú Város önkormányzatának nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat. Tavaly született munkái az éremművészet határterületén mozgó olyan alkotások, amelyek nem működő óraszerkezetekből készültek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját Szabó Virág képzőművész kapta. Az Urbi et orbi című, hat alkotásból álló sorozat a pápaság és a magyar nép kapcsolatának hat eseményét ábrázolja. A szakmai zsűri indoklása szerint az egységesen jól megfogalmazott téma, a biztos plasztikai tudás és az újszerű megfogalmazás miatt részesítették Szabó Virágot az elismerésben.

Az ünnepi megnyitón Pálffy Katalin a Civitas fidelissima – a leghűségesebb város díjat, Varga Éva a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját, Molnár Mercédesz Dorisz a Magyar Éremművészetért Alapítvány díját, Katona József István pedig a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete díját vehette át, mint a legszebb emlékérem tervezője. Nagy Lajos Imre a legjobb vertérem tervezőjeként Szabó Géza ötvösmester díját kapta, Karizs János pedig Kiss Nagy András Emlékdíjban részesült.

Az Országos Érembiennálé 2015. augusztus 2-ig tekinthető meg, kedd-péntek 12-16 óráig, szombat és vasárnap 10-től 18 óráig az Orsolya tér 5. szám alatt a Lábasházban. A tárlat hétfőnként zárva tart.

KATTINTSON A KÉPEKRE!

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum