Rengetegen voltak kiváncsiak a Fabricius-galéria első tárlatára

Rengetegen voltak kiváncsiak a Fabricius-galéria első tárlatára

Új kortárs képzőművészeti kiállítótér nyílt Sopronban a Fabricius-ház földszintjén az egykori Cédrus Art Klub helyén. “Formába kerekedett világ” címmel Szántó István képzőművész időszaki kiállításával indult el a „Handleres” művésztanárok kamarakiállítás-sorozata, melynek kurátora Veress Ferenc a Soproni Múzeum művészettörténésze. A tárlat augusztus 30-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig látogatható a Fő tér 6. szám alatti Fabricius Galériában.

A galéria boltíves rendhagyó kiállítóterét Szántó István papír-kivágásokkal készült alkotásai, préselt lemezből fűrésszel kialakított mintái töltik meg különleges hangulattal: – A művészetnek a prehistórikus időket, a keresztény vallásos gyakorlatot jellemző kultikus funckiói érdeklik – fogalmazott Hegyi Csaba festőművész, szabad művészetek doktora a kiállításmegnyitón a művész alkotásait elemezve. – Az ex-votók, felajánlási, fogadalmi tárgyak erő-átvitelét Szántó István szeretné beépíteni alkotásaiba, kutatva a színek tulajdonságait, a fény-árnyék hatásokat, amelyek plasztikai értéket adnak relief-kompozícióinak.

Az 1978-ban született alkotó a Magyar Képzőművészeti Egyetem elvégzése után (2003) a bécsi Akademie der bildenden Künste keretei között folytatta tovább tanulmányait (2003-2009), nemrégen fejezte be a pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának DLA képzését. Műveiben megfigyelhető a tudatos építkezés, mind a technikában, mind pedig az elméletet tekintve.

Veress Ferenc kurátor bízik abban, hogy a kamarakiállítás-sorozat, más, hasonló törekvésekkel együtt, kiindulópontja lehet a város kortárs képzőművészeti életében szükséges megújulásnak, szemléletváltásnak.

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum