Lezárult a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség kialakítása

Lezárult a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség kialakítása

A Soproni Múzeum 9,5 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert a „Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése” című pályázati kiíráson. A TIOP-pályázat 2014. október 1-jén kezdődött és 2015 júliusában zárult az Eggenberg-házban. A múzeum új közösségi tere a Macskakő elnevezést kapta, mely magában foglalja az épület hátsó részében elhelyezkedő foglalkoztató helyiséget, és az utcafronton, több helyiségből álló Gyermekmúzeum állandó kiállítását is.

A múzeum központi kiállítóhelyeinek közvetlen közelségében, a Szt. György utcában található a több helyiségből, zárt udvarból álló Eggenberg-ház földszinti részén valósult meg a projekt, amely ingatlant a Soproni Múzeum fenntartója, Sopron Megyei Jogú Város bocsájtotta a Múzeum rendelkezésére.

A támogatást a következőkre fordítottuk: A terem felújítása 63 m2-en, bútorok beszerzése (székek, asztalok, beépített szekrények, irodabútorok, raktárbútorok); műtárgymásolatok, makett készíttetése múzeumpedagógiai használatra; sínrendszer kiállítása; mágnes-tábla, informatikai felszerelések, hálózati eszközök; hangosítás, műszaki eszközök.

A közösségi tér, amely a Macskakő elnevezést kapta, magában foglalja majd a Múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiséget, mely az épület hátsó részében helyezkedik el és az utcafronton, több helyiségből álló Gyermekmúzeum állandó kiállítását is. A két teret a közös fogadóhelyiség köti majd össze. A foglalkoztató terme az óvodás, iskolás korosztály múzeumpedagógiai foglalkozásain kívül alkalmas lesz kiállítások és előadások megrendezésére, befogadására is.

A Gyermekmúzeum közeljövőben tervezett kivitelezésével sem tekintjük befejezettnek a projektet, folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai, közművelődési és turisztikai programokkal szeretnénk becsalogatni és visszavonzani a már itt járt látogatókat, óvodásokat, iskolásokat és a családokat.
Rádióinterjú: LETÖLTÉS.