Szárhegy a Lábasházban

Szárhegy a Lábasházban

2014-ben 40. évfordulóját ünnepelte a gyergyószárhegyi művésztelep. Ennek örömére a telepet működtető kulturális intézmény táborok, kiállítások, ünnepi rendezvények sorával tisztelgett. A soproni „Szárhegy40” vándorkiállítás a művésztelep 40. évfordulójára szervezett eseménysorozat része, mely rálátást nyújt a művésztelep karakteres vonásaira, a képviselt művészi irányvonalakra. A tárlat 2015. október 29-én, csütörtökön 18 órakor nyílik az Orsolya téren.

A gyergyói medence kiemelkedő szépségű reneszánsz kastélyának története szorosan összefonódott a Lázár családdal. A pártázatos falú épületet azonban már a XIX. század közepén elhagyták lakói. Így történhetett, hogy 1974-ben, amikor Zöld Lajos újságíró, Márton Árpád és Gaál András festőművészek elhatározták a kastélyban egy művésztelep alapítását, mindent a puszta falakból kellett újjáépíteni. A kastély, valamint a ferences kolostor (Kájoni János, XVII. századi ferences író, zenetudós otthona) ettől kezdve vált az évente megrendezett művésztelep jelképévé. Román és magyar művészek dolgoztak együtt az évente megrendezett alkotótáborban, kiutat találva a diktatúra szorításából. A vándorkiállítás az 1974-től 2014-ig eltelt négy évtized terméséből válogat, bemutatva az itt működő alkotók műfaji-stílusbeli sokszínűségét.

A kiállítás otthonos fogadtatásra találhat Sopronban, ahol szobra áll az erdélyi kultúra két nagy alakjának, gróf Bánffy Miklósnak és Sütő Andrásnak. A városban Erdélyi Kör működik, továbbá rendszeresen mutatnak be egyéni kiállításokat erdélyi művészektől: Siklódy Ferenc (Torony Galéria), Szabó Béla (Festőterem). A soproni színház kiemelt partnere a mikházai Csűrszínház, ahol idén szeptemberben sikerrel mutatták be Tamási Áron: Énekes madár című drámáját.

„Szárhegy 40”  
Válogatás a gyergyószárhegyi művésztelep négy évtizedének alkotásaiból, kiállításmegnyitó
Időpont: 2015. október 29., csütörtök 18 óra
Helyszín: Lábasház (Sopron, Orsolya tér 5.)
Meghívó: LETÖLTÉS.
A kiállítást megnyitja:
Czimbalmos Attila igazgató, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ
Dr. Veress Ferenc művészettörténész, Soproni Múzeum
Kurátor: Vécsi Nagy Zoltán igazgató, Erdélyi Művészeti Központ
Támogatók: Soproni Önkormányzat, Soproni Erdélyi Kör
A kiállítás megtekinthető 2016. január 4-ig, kedd-vasárnap 12-16 óráig.