Adventi vizit a Storno családnál

Adventi vizit a Storno családnál

A múzeum Ars Historica Társulata advent vasárnap a Storno család életébe engedett betekintést. Az érdeklődőket a család inasa vezette körbe a lakásban, ahol találkozhattak id. és ifj. Storno Ferenccel, utóbbi feleségével, Annával, valamint a cselédség tagjaival. Az est díszvendége Rómer Flóris volt, aki fontos teendői mellett időt szakított az ünnepváró látogatásra is.

A Soproni Múzeum fontosnak tartja, hogy minél élőbbé, minél átélhetőbbé tegye a látogatók számára az élményt, amelyet egy kiállítás nyújthat. Egy múzeum azonban sokak szerint „halott” tárgyakkal van tele. Ezzel a sztereotípiával veszi fel a harcot a Nyugat-Európában már általánosan elterjedt „living interpretation” módszere, amelyet a múzeum amatőr színtársulata is a magáénak vall. Az „élő magyarázat” a dráma eszközével, a lehető leglátványosabban, korhűségre törekedve mutat be egy-egy korszakot, eseményt, életformát. A szereplők a kornak megfelelő ruhában, kellékekkel dolgoznak, párbeszédes jelenetekben korhű nyelvezetet használnak, és lehetőség szerint a közönséget is bevonják a történetbe, hiszen az így válik igazán átélhetővé. Itthon a történelmi karneválok, a hagyományőrző egyesületek tevékenységei, múzeumokban a kosztümös tárlatvezetések is ezt az elvet követik.

Az Ars Historica Társulat kifejezetten a múzeumhoz kötődően jött létre. Célja, hogy úgy adjon át történetileg, művelődéstörténetileg hiteles információkat a közönségnek, hogy közben szórakoztat, és közel hozza az adott korszakot az emberekhez, legyen szó a Storno család mindennapjairól, vagy éppen egy 17. századi bűnvádi perről. A társulat által előadott darabok mindegyike saját írásmű, amelyet a múzeum szakemberei gondos kutatómunkát követően hoznak létre. 2016-ra már több nagyszabású tervvel rendelkezik, ehhez azonban még szükség van a tagság bővülésére.

Éppen ezért felhívás következik!
A Soproni Múzeum színtársulata történelmet kedvelő, színjátszásban tehetséges új tagokat keres, vegyes korosztályból. Jelentkezni a programok.sopronimuzeum@gmail.com címen lehet Krammerhofer Szilviánál. A jelentkezés folyamatos, a bemutatkozások időpontját egyeztetjük.

 

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum