Finissage a Fabricius-házban

Finissage a Fabricius-házban

Január 28-án csütörtök este Finisszázzsal búcsúztatjuk a kortárs galéria kiállítás-sorozatát a Fabricius-házban. A múzeum új kiállítótere a „Handleres” művésztanárok kamarakiállítás-sorozatával a nyár végén nyitotta meg kapuit. A sikeres debütálás után újabb tárlatok következnek, márciustól a FidelissimArt tagjai mutatkoznak be a Fő téren.

Veress Ferenc kurátor, a Soproni Múzeum művészettörténészének nem titkolt szándéka, hogy megújuljon Sopron kortárs képzőművészeti élete. Ennek jegyében csütörtökre rendhagyó kiállítás-lezáró estet szervez, melyen a Handler Nándor Szakképző Iskola diákjainak közreműködésével Dárdai Barnabás és Szücsy Róbert szobrászművészekkel beszélget.

A következő gondolatok a decemberi kiállítás megnyitón hangzottak el, ahol a Soltra E. Tamás szobrászművész méltatta egykori tanítványait:
„…A Flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli.” Ezt, vagyis a pozitív filozófia fogalmát először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg. A kiállító terembe lépve, már egyértelműen hatást gyakorol ránk az a szellemi többlet, amit két fiatal kollégám szobrászati munkái kifejeznek. A szobrászat harmincötezer éves múltra tekinthet vissza, a valós térben más ritmusra jár, más levegővétel van benne, mint más műfajokban. Dárdai Barnabás és Szücsy Róbert Sopronban él és alkot, ma már meghatározó művészeti területük a szobrászat.

Dárdai Barnabás szobrai a természeti formák, termések formavilágából indul ki. Kialakításukban főleg a fa alapanyagot használja fel, a faragása míves, friss, felületei tartalmilag telítettek, így plasztikai értéket hordoznak, kompozícióiban keresi a kapcsolatot a növényi és emberi formák között. A formaátiratok karakterét segíti a faragás ősi, játékos alkalmazása, szellemi ritmusa. A nagyléptékű tájélményen alapuló téralakítási kísérleteit fotók formájában mutatja be. A hó és jég alapanyagot a tájban formálja meg, ezért felértékelődik a helyszín kiválasztása, megmászása /Balaton, Alpok/ annak csillagászati, spirituális tartalma.

Szücsy Róbert kisplasztika léptékű szobrai a groteszk szellemiség mellett az igényes anyagválasztásnak köszönhetően frissek, maiak annak ellenére, hogy letűnt korok használati tárgyait építi össze garabonciás leleménnyel. Anyagszerű formakapcsolataiknak köszönhető, hogy a plasztikai összhatás egységes egészet alkot, így az aplikatív érzések egy valódi téralakítás részévé válhatnak. Szobrainak érzelmi telítettségében jelentős szerepet kap, az ékszerfinomságú csipkeszerű részletek mellett, a felületeken megjelenő faktúra és szín, a csillogó és matt átmenet. A kisplasztikáinak feszültségét fokozottan növeli a szinte láthatatlan, artisztikus illesztés és ragasztás. Életútjuknak közös pontja a tanítás, a rájuk bízott fiatalok „ébresztése” igényes párbeszédek kialakítása. Kiállításuk címe: R2 R3 is innen ered a Handler Nándor iskola rajztermeinek kódja, jelölése, együttmunkálkodásuk fókusza.
Életük derekán bizonyára átéltek már komolyabb viharokat, ami próbára tette gyökerüket, most a karakteres törzs kialakításán a sor, hogy majd szárba szökjenek és kivirágozzanak mindannyiunk örömére.”

FIATALOK SOPRONBAN – FINISSAGE
Dárdai Barnabás és Szücsy Róbert szobrászművészekkel beszélget Veress Ferenc művészettörténész. Közreműködnek a Handler Nándor Szakképző Iskola diákjai.
Időpont: 2016. január 28., csütörtök 18 óra
Helyszín: Fabricius-ház, Sopron, Fő tér 6.

KATTINTSON A KÉPEKRE!

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum