Törvényes törvénytelenség

Törvényes törvénytelenség

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján nyílik a Törvényes törvénytelenség – A kommunista diktatúra Magyarországon címmel a Soproni Múzeum új időszaki kiállítása a Lábasházban. A tárlat bemutatja a magyarországi szocialista, kommunista rendszerek történetét országos és nemzetközi összefüggésrendszerbe helyezve a korszakok lokális történéseit és jellegzetességeit.

A múzeum új kiállításának alapkoncepciója, hogy nem történészi összefoglalásokkal, értékelésekkel rekonstruálja a tárgyalt téma egyes részfejezeteit, hanem “megszólaltatja” a rendszer (rendszerek) működtetőit, részeseit és áldozatait. A különböző kommunista, szocialista, államszocialista rendszereket elsősorban önreflexiók felidézésével, “saját szavaival” mutatja be.

Az idézetek önleleplező módon tárják a látogató elé a rendszer brutalitását vagy éppen annak bornírtságát. A kiállítás éppen ezért, és mivel a felhasznált írásos dokumentumok hatása akként jobban érvényesül, alapvetően molinók felhasználásán alapul.  Az eredeti, térbe kihelyezett tárgyak szintén felkerülnek a nyomtatott felületekre, csakúgy, mint a méreteik vagy megsemmisülésük miatt eredeti formájukban be nem mutatható emlékek (pl. szobrok, emlékművek). Ennek a kiállítás későbbi vándoroltatása szempontjából is fontos szerepe van. Nagyon fontos, hogy az egyes történeti korszakok nemzetközi politikai kontextusai megjelenjenek. Ezt – másodlagos dokumentumok felhasználásával – szintén tablókon tudjuk bemutatni. A vásznakra szerkesztett
kiállítás monotonitását, a rendszer teatralitását, a színpadias megjelenés és a valóság között húzódó mély ellentmondást sugalló rekonstrukciós részlet szakítja meg. A kiállítás interaktivitásához nagymértékben hozzájárul a Lábasház kistermében berendezett szoba, illetve a sötét térbe helyezett installációra történő archív fotó, és filmvetítés.

A kiállítás február 25-május 31. között látogatható. A kiállítás csoportos látogatásához szakvezetést illetve múzeumpedagógusi vezetést ajánlunk, mivel a rendszert jellemző idézetek mögöttes hátterét szakszerű magyarázattal együtt érdemes megtekinteni.

Törvényes törvénytelenség – A kommunista diktatúra Magyarországon
kiállításmegnyitó a Lábasházban
Időpont: 2016. február 25., csütörtök 11 óra
Helyszín: Lábasház, Sopron, Orsolya tér 5.

Meghívó letöltése: MEGHÍVÓ.