Mátyás is a vendégünk volt!

Mátyás is a vendégünk volt!

Mátyás király visszatért! 1483 hideg telébe, és egy igazi piaci kavalkádba csöppenhetett, aki a múzeum reneszánsz hétvégéjén a Fő téren járt. A Mátyás-napok a múzeumban rendezvénysorozat lezárásaként reneszánsz játszóház fogadta a legkisebbeket az Eggenberg-házban.

Szombat reggel Mátyás-király köszöntője ébresztette a Fő téren sétálókat. A csípős hideg ellenére gyerekek és felnőttek sokasága hallgatta a király szavait és a múzeumi színtársulat vidám játékát. A jelmezes csapat együtt vonult át az Eggenberg-házba, ahol Németh Ildikó meséjében udvarhölgyek, íródeákok és vitézek világába csöppentek a gyerekek. A „Mátyás király és a macskakői rablólovagok” mese valóban megtörtént eseményeket dolgoz fel, a levéltárban föllelhető iratokból, jegyzőkönyvekből állította össze a főlevéltáros.

Az alkotás sem maradt ki a délelőtt eseményeiből. Mátyás király királlyá választásának történetével kódexlapot színezhettek a gyerekek, de aki saját, vagy Sopron város címerét szerette volna megrajzolni, arra is kapott lehetőséget. Az Eggenberg-ház udvarán lovagi tornán mérték össze ügyességüket a gyerekek. Kardoztak, halat fogtak, de kipróbálhatták a Buzogány tudomány, Páros síelést, vagy a Mocsárjárás játékot is! A torna végén oklevéllel és valódi Mátyás pénzzel búcsúzott a múzeum a rátermett kis lovagoktól.

KATTINTSON A KÉPEKRE!

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum