A kupola árnyékában

A kupola árnyékában

Április elsején A kupola árnyékában címmel Soltra E. Tamás szobrászművész kamara kiállítása nyílik a Fabricius Galériában. A soproni alkotó pályáját meghatározzák a klasszikus művészeti hagyományok, kiállításának címe arra a Firenzében használatos mondásra emlékeztet, amely szerint a város lakói a dómkupola árnyékában születtek. A tárlatra az érmék mellett a művész tevékenységében kiemelt szerepet játszó rajzokból is válogatott.

Soltra E. Tamás szobrászművész (Pécs, 1955-) számos hazai és nemzetközi díj nyertese, 1994-től a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének docense. Pályája Pécsről indult, itt végezte a művészeti szakközépiskolát, innen kezdte meg „vándoréveit”, amelyek során tapasztalatot szerzett különféle mesterségekben, mint a fazekasság-kerámiakészítés. 1988-ban diplomázott a pécsi egyetem Képzőművészeti Karán, intenzív rajz szakon. Családjával 1984-től él Sopronban, a várostól olyan fontos megbízásokat nyert el, mint például a 2002-ben készült „Hűségkút”. Több évtizede rendszeres kiállítója, kétszer is nagydíjasa a soproni Érembiennálénak. 2012-ben, a Lábasházban megrendezett életmű-kiállításán több mint kétszáz érmét mutatott be.

Soltra E. Tamás pályáját meghatározzák a klasszikus művészeti hagyományok, nem csoda, ha sorsdöntőnek bizonyult számára találkozása Firenzével, a reneszánsz művészet bölcsőjével. Kamara-kiállításának címe „A kupola árnyékában” emlékeztet arra a Firenzében használatos mondásra, amely szerint a város lakói a dómkupola árnyékában születtek (sono nati all’ombra del cupolone). A kiállítás rendezése során az érmék mellett a művész tevékenységében kiemelt szerepet játszó rajzokból is válogatott.
 

A KUPOLA ÁRNYÉKÁBAN

Soltra E. Tamás szobrászművész kamarakiállításának megnyitója
Időpont: 2016. április 1., péntek 18 óra
Helyszín: Fabricius-ház, Sopron, Fő tér 6.
A művésszel Veress Ferenc művészettörténész beszélget.
Meghívó: LETÖLTÉS.
A kiállítás megtekinthető április 30-ig, kedd-vasárnap 10-18 óráig.

Soproni Múzeum   Soproni Múzeum   Soproni Múzeum