A „jegeczedett tejhab”

A „jegeczedett tejhab”

Május 8-a, a fagyi napja, amikor számos fagyizóban Sopronban is fél áron mérik a hideg édességet. Legyen ez alkalom egy rövid kultúrtörténeti áttekintésre, kövessük nyomon a fagylalt történetét az ókortól napjainkig. A történet igen régen kezdődött, a hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet valószínűleg a kínaiak találták fel mintegy ötezer évvel ezelőtt, és egyiptomi közvetítéssel került a Földközi-tenger medencéjébe.

Rómában is igen kedvelt finomság volt a gazdagok körében. Néró császárról például feljegyezték, hogy több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedveltté vált. Nem egykönnyen talált rá mai nevére, „jegeczedett tejhab”-nak, valamint „hideg nyalat”-nak egyaránt nevezték elődeink. Simai Kristóf Körmöcbányán összeállított kéziratos szakácskönyvében több mint tízféle fagylaltrecept szerepel, például: „aludt meggy”, „fagylalt kajszibarack” vagy „fagylalt csukoládé”. A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették, egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb tartály, ebben keverték a fagyi hozzávalóit. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.

 

Soproni Múzeum
Diebold Károly által fényképezett fagylaltreklám, 1950 körül

Mikor terjedt el a fagyizás Sopronban? Pontosan nem tudjuk, azonban annyi bizonyos, hogy a 19. század végén Fiuméból Sopronba költözött, majd itt pékséget és cukrászdát üzemeltető Sever Mihály olasz nyelvű cukrászrecepteket hozott magával a városba. Üzletében a cukrászsütemények mellett fagylaltot is lehetett kapni. A fagylaltot rendelésre házhoz is szállították. A cukrászdában külön erre a célra készített 3-4-5 rekeszes bádogtartályok álltak rendelkezésre, amelyekben vastag üvegtányérkákban lehetett a fagylaltot szállítani. A soproni fagylaltkészítés e muzeális emléke a Bécsi utcában, Sever Mihálynak a Soproni Múzeum kiállítóhelyeként látogatható egykori házában, a Pék-házban, tekinthető meg.

Soproni Múzeum

Fagylaltszállító bádogtartály Sever Mihály cukrászdájából

 

Soproni Múzeum
Fagyizó gyerekek az egykori IBUSZ iroda előtt a Várkerületen (Fotó: Torma József, 1977 körül)