Házról-házra a világnapunkon

Házról-házra a világnapunkon

Május 18-án ünnepeljük a Múzeumok világnapját. E napon a figyelem középpontjába kerülnek a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények. A Soproni Múzeumban Házról-házra címmel szerda délelőtt 10-től este 6-ig izgalmas tárlatvezetéseket kínálunk kiállítóhelyeinken, de Osváth Ádám jóvoltából néhány gondolattal is szolgálnánk ünnepünk kapcsán.

Mire jó a múzeum, mire jó a történelem?

„Napjainkban a felgyorsult információ-áramlás világát éljük. A lehető leggyorsabban a lehető legtöbbet akarjuk megtudni a máról, a hírekről, eseményekről és arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mindez hogyan hat életünkre. De mi a helyzet a múlttal: akarunk róla tudni bármit is?

Történészként sokszor kapom meg azt a kérdést (barátoktól, ismerősöktől ), hogy mire is jó a múzeum, mire jó a történelem? A Múzeumok világnapján érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban milyen szerepe van mindezeknek a 21. században. Ha megkérdezzük az utca emberét, mit jelent számára a múzeum, nagy valószínűséggel csak annyit fog mondani, hogy olyan kiállítóhelyet, ahol régi tárgyakat mutatnak be. Pedig a múzeum ennél jóval több: a kultúra, a történelem, a hagyományok, a tudomány és az ismeretterjesztés egysége, komplexitása. Az itt dolgozó szakemberek egyszerre végeznek tudományos munkát (történészek, művészettörténészek, könyvtárosok, régészek, néprajzosok), amelynek kézzelfogható elemei a kiállítások, könyvek, tanulmányok-, de olyan amelyekkel a múzeum, a történelem – élővé alakul.

A tudomány mellett számos más területekkel foglalkozó szakember dolgozik egy-egy múzeumban: restaurátorok, pedagógusok, turisztikai- és kommunikációs, adminisztrációs szakemberek; de nem lehet elfeledkezni a „technikai” személyzetről sem, akik a mindennapi működését biztosítják a múzeumnak: informatikusok, gondnokok, teremőrök, takarítók. A múzeum komplex intézmény, mert így tudja betölteni a feladatát: a történelmet kutatását, és azt, hogy a tudást elérhetővé tegye a nagyközönség számára.

Az „információ hatalom” – halljuk nap mint nap, és valóban: a birtokolt tudás tesz minket azzá, akik vagyunk, akikké válhatunk. Legtöbben ezt a mondást a mindennapi hírek, események követésére értik, azonban igen fontos, hogy megértsük, a történelem, történelmünk ismerete legalább ennyire fontos.

Hiszen végső soron, mi a történelem? A megtörtént dolgok összegzése. A ma csupán a „holnap tegnapja”. Csak a történelmet ismerve tudunk tanulni a múlt hibáiból, megismerni folyamatokat, amelyek a mai napig hatnak ránk; tudjuk megérteni saját és idegen kultúrák gondolkodását, szokásait. A múzeum oktatási célokat is szolgáló és szórakoztatást is nyújtó turisztikai látványosság, valamint tudományos műhely is, amely nélkül múltunk – és ezáltal jelenünk kevesebbé válna. „

Osváth Ádám
történész

Múzeumok Világnapja
Házról házra  – tárlatvezetések reggeltől estig a Múzeumok világnapján
Időpont: 2016. május 18. (szerda) 10.00 -18.00 óráig
A múzeum szakemberei, történészek, régészek, művészettörténészek házról házra járva, óránként indítanak vezetéseket kiállítóhelyeinken:

10.00 Patika-ház
11:00 Lábasház / Törvényes törvénytelenség időszaki tárlat
13:00 Helytörténeti gyűjtemény
14:00 Régészeti gyűjtemény
15:00 Storno gyűjtemény
16:00 Polgárlakások kiállítás
17:00 Pék-ház

A programokon való részvétel ingyenes.