A díjazottak sokszínűsége

A díjazottak sokszínűsége

1978 óta, 20. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Érembiennále Díjazott művészeinek kiállítása Sopronban. Az első biennálétól fogva ezzel a kiállítással a rendezők külön lehetőséget kívánnak biztosítani a díjat nyert művészeknek, egyben köszöntve is őket. A kiállítás koncepciójáról, a készítés vezérelvéről Nemes András művészettörténész, a kiállítás rendezője oszt meg velünk néhány gondolatot. A díjazott művészek tárlata június 19-én, vasárnap nyílik a Lábasházban.

A korábbi katalógusok oldalain szerepelt már számvetés, statisztika, a rendezők személyenként elemezték az egyes
művészeket és műveiket. Most a kiállítás koncepciójáról, a készítés vezérelvéről oszt meg néhány gondolatot Nemes András művészettörténész, a kiállítás rendezője:
„A sokoldalú és sokrétű képzőművész társadalom két évente a biennálék során egy speciális műfajban, az éremkészítésben méretteti meg magát. Ekkor csak erre koncentrálnak; mindenki a saját eszközeivel, stílusában készít érmet. Ez azt is jelenti, hogy egy adott műfajban készül sokféle megoldással kortárs képzőművészeti érem. Azt is elmondtuk már korábban, hogy az éremkészítők között szép számmal akadnak festők, grafikusok, ötvösművészek, és természetesen a szó klasszikus értelmében vett szobrászművészek is.
A díjazottak kiállítása ennek a sokszínűségnek a bemutatására hivatott. A műtárgyak kiválasztásakor az alapelv: lehetőleg ne érmekkel mutatkozzanak be díjazottjaink, hanem más, a rájuk jellemző alkotásokat állítsanak ki. Ezért találhatunk a kiállításban festményeket,fotografikákat, szerelt szobrokat és természetesen az öntött bronz alkotások sem hiányoznak.
Ugyanakkor megjelenik a fa, a kő, az üveg és még sok más anyag is. Ez a sokféle anyag és sokféle műfaj alkotja a díjazottak kiállítását. A sokféleség bemutatása kettős: egyrészt nagyon végig kell gondolni, mely művek kerülnek egymás mellé, hiszen a kiállításban kölcsönhatásba kerülnek egymással. Nem olthatják ki egymás hatását, sőt az a szerencsés, ha erősítik egymást.
Másrészt: az így megjelenő művek az egyes művészek karakterét, stílusát markánsabban közvetítik, mint a biennálék, ahol az adott műfaj lehatárolja és megköti a rendezés szabadságát.”

XX. Országos Érembiennále Díjazott Művészeinek kiállításának megnyitója
Időpont: 2016. június 19., vasárnap 11 óra
A kiállító művészeket köszönti: Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármestere
A kiállítást megnyitja: Dr. Veress Ferenc művészettörténész
Helyszín: Lábasház, Sopron, Orsolya tér 5.
Megtekinthető: 2016. június 20. – 2016. augusztus 7.
keddtől péntekig. 10-től 14 óráig
szombat, vasárnap: 10-18 óráig
Meghívó letöltése: MEGHÍVÓ.