Jön a Múzeumok Éjszakája!

Jön a Múzeumok Éjszakája!

Az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén igazi kulturális kavalkáddal várja a látogatóit a Soproni Múzeum. A Múzeumok Éjszakáján idén a szerelem köré szerveződnek a programok: reneszánsz és barokk komolyzenei koncert, RETRO-Sopron produkció és a kőtárban életre kelt ékszerek mellett tárlatvezetések és történelmi előadások repítenek minket a múltba június 25-én, kora estétől késő éjszakáig a Szerelmesek Éjszakáján.

Erkélyjelenettel kezdődik szombat este a Múzeumok Éjszakája. A Fő téri Tábornok-ház erkélyéről 18 órakor a múzeum Ars Historica Társulata rövid kis jelenettel csalogatja a vendégeket a múzeumba. A társulat tagjai az est során még többször feltűnnek a rendezvény helyszínein, játékukkal beharangozva az eseményt.
A Fabricius-ház Gótikus nagytermében 18.30-kor kezdődik a Troubadursus együttes koncertje. Rajnai Gábor és Sárosi Anna Orsolya reneszánsz és barokk gyöngyszemeket adnak elő lanton és lantcsemballón. Az idei Múzeumok Éjszakája program egyik különlegessége a Római kőtár Anyagtársítások címet viselő kortárs ékszerkiállítása. Edőcs Márta soproni üvegművész kezdeményezésére országosan is elismert ékszertervezők és képzőművészek munkáiból nyílik kiállítás 19:30-kor. A Várfalkertben fél órával később Veress Ferenc beszélget a művészekkel, előtte viszont Zambó Júlia mutatja be a régészeti gyűjtemény síron túli ékszereit a Fabricius-házban fél 7-es kezdéssel.
A Fabricius-házban Egresits Anita irányításával szerelmi zálogot készíthetnek majd a felnőttek és gyerekek (18-tól 20 óráig), Taschner Tamás pedig Szerelmes Sopron címmel városi élménysétára hívja a látogatókat 18:30-as kezdéssel.

Természetesen idén sem maradnak el a hagyományosan népszerű programok: Bolodár Zoltán folytatja RETRO-Sopron sorozatát, a képmutogatás mellett ezúttal személyes szerelmi történeteket is hallhatnak, láthatnak az érdeklődők a múzeumi Várfalkertben fél 10-től. Osváth Ádám, Fónay Dalma és Nemes András is tart előadásokat, a Storno gyűjteményben Szerelem és mitológia címmel pedig Baloghné Simon Teréz tart vezetés. Érdekesség, hogy XIX-XX. századi táncrendeket mutat be a helytörténeti gyűjteményből Krammerhofer Szilvia, ennek a programnak is a Storno-ház ad helyet 19 és 20 órai kezdéssel.

A Soproni Múzeum büszke arra, hogy az év legnagyobb és legnépszerűbb múzeumi eseményén a kezdetektől fogva ingyenesen kínálja a programjait. A látogatók adományait idén is örömmel fogadjuk.

NYITVATARTÁS:
A különleges nyári éjszakán a Tűztorony kedvezményesen, a Soproni Múzeum további kiállítóhelyei pedig este hattól éjfélig ingyenesen látogathatóak: Storno-ház (Storno-gyűjtemény, Határtalan történet helytörténeti kiállítás), Fabricius-ház (Római kori kőtár, Régészeti kiállítás, Polgárlakások kiállítás.)
További részletek a www.muzeum.sopron.hu oldalon, vagy telefonon a 311-327-es számon.

A Múzeumok Éjszakájának részletes programja letölthető: PLAKÁT