Homoródszentmártontól Párizsig

Homoródszentmártontól Párizsig

Az erdélyi származású Román Viktor (1937–1995) szobrászművész életműve Magyarországon jórészt ismeretlen. A Lábasház új időszaki kiállítása a művész különböző korszakainak válogatott alkotásait mutatja be, a szentendrei és a marosvásárhelyi hagyatékból, az 1960-as évektől kezdve az 1990-es évekig. A szobrokat, kisebb modelleket dokumentumokkal, archív fotókkal kísérve hozzuk közelebb a látogatókhoz Román Viktor sajátos világát.

Román Viktor tanulmányait a marosvásárhelyi művészeti gimnáziumban kezdte, majd a bukaresti képzőművészeti egyetemen folytatta. Párizsba emigrált, miután 1967-ben ösztöndíjat kapott a londoni Royal College of Art-ba. Franciaországban munkatársa lett az idősebb, tordai származású, világhírű pályatársnak, Étienne Hajdunak.

Román Viktor alkotó tevékenysége során megőrizte kapcsolatát a szülőföldjével, plasztikai felfogása az erdélyi szerszámok formavilágából indult ki. Sajátos látásmódját a nemzetközi kritika elismerően méltatta. Párizsban és környékén ma is számos monumentális köztéri alkotása látható, amelyeket a MTVA által készített, Attila szekere a Szajna partján című dokumentumfilm mutatott be.

Soproni Múzeum

A művész hagyatékának gondozója jelenleg testvére, Román Elemér nyugdíjas mérnök, aki az eredeti alkotások alapján nagyításokat készített, ezeket pedig állandó szoborparkba rendezte a Homoródszentmárton mellett Bükkfalván. Az örökösök birtokában lévő szoboranyag a korábbi években Erdélyben és a bukaresti Magyar Intézetben volt látható, a soproni kiállítás szeretné azt a magyar közönség számára is elérhetővé tenni.

HOMORÓDSZENTMÁRTONTÓL PÁRIZSIG
Román Viktor (1937–1995) szobrászművész gyűjteményes kiállításának megnyitója

Időpont: 2016. szeptember 16., péntek 18.00 óra
Helyszín: Lábasház  (Sopron, Orsolya tér 5.)
Meghívó: LETÖLTÉS
A kiállítást megnyitja: N. Mészáros Júlia művészettörténész
A művész testvérével, Román Elemérrel beszélget: Veress Ferenc művészettörténész
A megnyitón az Attila szekere a Szajna partján-című dokumentumfilmet vetítjük.

A kiállítás megtekinthető: 2016. szeptember 16. – október 23. között.
Kedd-péntek 10:00 – 14:00, szombat vasárnap: 10.00 -18.00 óra között.
Hétfő szünnap.

Soproni Múzeum