Ünnep a megmutatkozás

Ünnep a megmutatkozás

„Fogyasszák egészséggel!” – kínálta Juhász Márton Gerencsér Pán Tamás tárlatát a rendhagyó Fő téri megnyitón csütörtök este. Tudtuk, hogy hatalmas lesz az érdeklődés, ezért kis galériánkból kiköltöztünk a Fő térre a rövid köszöntő erejéig. Nemcsak a Fabricius Galéria telt meg, a múzeumkerti beszélgetésre is sokan voltak kíváncsiak. A 77 csillagszeg kiállítás szeptember 29-ig, naponta 10-20 óráig tekinthető meg a Fabricius-házban.

Néhány pályatársával szemben Gerencsér Pán Tamást érdekli, mit mondanak képeiről az emberek, milyen érzések támadnak bennük a képek láttán. Szerinte a művész számára ünnep, ha a képeit a közönség elé viheti. A kérdésre, hogyan tudja vállalkozói tevékenységét összeegyeztetni az alkotással, elmondta: a két szakma, vagyis a felirat és emblématervezés, továbbá a festés számára nem áll távol egymástól. Amint a régi kínaiak mondták: nem csupán mi hatunk a környezetünkre, de az is hat ránk, ugyanígy Gerencsér Pán Tamás képein is a megjelennek a betűk, feliratok. Tartalmuk változatos, néha latin szövegek, néha népi fohászok, vagy versidézetek.

A művész szerint munkáit az újrafelhasznált anyagok (recycling), a szakrális tartalom és a népművészet hármas pillére alapján lehet leginkább értelmezni. Bár ő maga nem rendelkezik falusi gyökerekkel, mégis hisz benne, hogy a falu életmódja, kultúrája mindannyiunkban ott él. Ezért is alkalmazza képein a házioltárkára emlékeztető keretet. Munkáin a keretnek fontos szerepe van, gyakran ez készül el elsőnek és ebbe építi bele a kompozíciót a kallódó anyagok újrahasznosításával.

Gerencsér Pán Tamás hisz abban, hogy szerencsés helyzetben van: képei nem egzisztenciális kényszerből születnek és mindennapi munkája mellett természetesen egészíti ki életét az alkotás.

 

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum

Fotók: Horváth Zsolt